fbpx
Таг: матични гинеколози

таг: матични гинеколози

Од 1 јануари поголем капитационен бод за матичните лекари

Од 1 јануари ќе се зголеми вредноста на капитациониот бод за избраните лекари по општа медицина и гинекологија од 63 на 75 денари, а за избраните лекари стоматолози, капитациониот бод се зголемува од 48 на 61 денар по осигурено лице. Ова го соопштија попладнево од Фондот за здравствено осигурување. Одлуката доаѓа после разговорите и преговорите со претставници на Лекарската...

Матичните гинеколози со поголема капитација, за следење бременост ќе добиваат двојно

Фондот за здравствено осигурување на Македонија (ФЗОМ) соопшти дека со одлука на Управниот одбор од 1 септември вредноста на капитациониот поен за матичните гинеколози ќе изнесува 55 денари, пет денари повеќе од досега. Се воведува и нов надомест, за следење на бременост, односно во текот на бременоста на некоја жена, гинекологот што ја следи ќе добива два капитациони поени...

Грчкиот дипломат Рокас доаѓа на местото на Дејвид Гир како амбасадор на ЕУ за С. Македонија

Жосеп Борел, високиот претставник на Европската Унија, номинираше 44 нови шефови на делегации на ЕУ, вклучително и нови амбасадори на ЕУ во Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна...