fbpx
Таг: МАГО

таг: МАГО

Непланираната тинејџерска бременост кај нас е три пати повисока од просекот на ЕУ

Околу 36 проценти од момчињата и 3 проценти од девојчињата на 15-годишна возраст веќе имале сексуално искуство. Заштитениот сексуален однос е пракса кај само 20 отсто од девојчињата и 62 отсто од момчињата меѓу албанското население и кај 64 отсто од момчињата и 52 отсто од девојчињата меѓу македонското население. Како последица, стапката на непланирана тинејџерска бременост е речиси...

Недела на женското здравје: 4,9 проценти од новороденчињата ги родиле мајки на ворзаст од 15 до 19 години

Одбележувајќи ја Неделата на женското здравје која трае од 8 до 14 мај Македонската асоцијација на гинеколози и опстетричари-МАГО денес започна кампањата за сексуална едукација иницирана од соработката со светската невладина организација Amaze. Водејќи се според основната мисија и цел за поттикнување природен и здрав сексуален развој на децата и адолесцентите, како и градење на свет во кој младите би...

Матура ќе се полага во спортски сали за да нема препишување

Наместо во училници, оваа година, матурантите ќе ги полагаат испитите од државната матура во спортските сали на училиштата и во холовите, потврдија за Мета.мк од Државниот испитен центар (ДИЦ)....