fbpx
Таг: квота

таг: квота

ФЗОМ ги зголеми квотите на лекови и за април

Фондот за здравствено осигурување донесе одлука за линеарно зголемување на квотите на лекови за дополнителни 12.000 денари, поради сезонските алергии и прогласената епидемија на морбили на територија на цела држава, но и по направена сондажа за искористеност на квоти за месец април на приватните здравствени установи аптеки која изнесува од 85 до 90 проценти. „Ова зголемување е обезбедено за секоја...

Фајман: Македонија не може да биде надворешна граница на ЕУ

Австрискиот канцелар Вернер Фајман во интервју за виенскиот дневник „Курир“ вели дека Македонија, Србија, Хрватска и Словенија се пред предизвик бидејќи Грција не е во состојба да ја обезбеди надворешната граница. Според него, Македонија не може да биде надворешна граница на Европската унија. Фајман очекува Германија да ги следи чекорите што ги презема Австрија за запирање на бранот бегалци. Австрија на почетокот...

Паралелки со помалку првачиња во Штип

Дури три од четирите централни основни училишта во Штип бараат да им се овозможи формирање паралелки во прво одделение со помал број ученици од законски утврдениот - 24. Паралелките со првачиња би биле со 18-19 ученици.  Од септември во штипските училишта ќе учат 30 првачиња помалку од лани. Во изминатите неколку години единствено ОУ „Ванчо Прке“, кое се наоѓа во централното градско...

Швајцарија ќе воведе квоти за доселеници

Швајцарската влада предложи нов нацрт-закон, со кој се ограничува доселувањето на странци, но нагласи дека пред донесувањето на законот, ќе разговора со Европска Унија за да не ги прекрши двостраните договори, меѓу кои и тој за слободно движење на луѓе. Швајцарците пред една година на референдум изгласаа воведување квоти за доселеници, што ја соочи владата со проблем во поглед на тоа...

Деновите од изборите ќе се одработат, учениците подолго ќе престојуваат во училиште

Министерството за образование и наука информира дека наставата од деновите на гласање - 24 април и 8 мај, како и од 30 ноември кога беше организиран Самитот на ОБСЕ...