fbpx
Таг: квалификација

таг: квалификација

Недостигот од работна сила го ограничува производството на компаниите

Македонија се соочува со сериозен недостиг од квалификувана работна сила, а најдобар показател за тежината на овој е проблем е најновата анкета на Државниот завод за статистика за тенденциите во преработувачката индустрија. Во неа, менаџерите на компаниите одговориле дека најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството има недостигот од квалификувана работна сила со 23,3 проценти, недоволната домашна побарувачка со...

Судијката Габер-Дамјановска најквалификувана од македонските кандидати за ЕСЧП

Уставната судијка Наташа Габер-Дамјановска е најквалификувана од тројцата македонски кандидати за судија во Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) во Стразбур, пишува „Нова ТВ“. Кандидатите од Македонија биле интервјуирани на 29 и на 30 септември, а Комитетот за избор на судии му предложил на Парламентарното собрание на Советот на Европа за судија од Македонија да ја избере Наташа Габер-Дамјановска. За замена...

Недостигот од квалификувана работна сила, го ограничува производството

Според оцената на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во јуни 2015 година е за 1,7 процентен поен зголемен во однос на претходниот месец, а во однос на јуни 2014 година е зголемен за 6,6 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во јуни 2015 година, во однос на мај 2015 година, е поповолна,...

НСЗР најавува штрајк доколку нема линеарно зголемување на платите

Правилно и законски да се исплати платата, согласно Законот за минимална плата, побара Независниот синдикат на здравствени работници на денешната прес-конференција. Независниот синдикат при КСОМ најави протести за време на...