fbpx
Таг: картичка

таг: картичка

„Скопска“ купена пред повеќе од четири години ќе мора да се замени со нова

Граѓаните кои први ја набавиле персонализираната картичка „Скопска“ за користење на јавниот превоз пред повеќе од четири години ќе мора да ја променат со нова. ЈСП - Скопје во моментов е во процедура за набавка на нови електронски картички и билети, со тендер што беше распишан до 30 јануари. Новите картички сукцесивно ќе се набавуваат, а со цел да...

„Скопските“ со истечен рок, граѓаните ќе ги менуваат на свој трошок

Граѓаните кои први ја купиле картичката „Скопска“ пред четири години ќе мора да ја променат со нова, поради тоа што е истечен нејзиниот рок на важност. Од ЈСП - Скопје информираат дека станува збор за персонализираните електронски картички, и тоа за оние сопственици кои први ја извадиле оваа картичка во 2015 година. - Замената на картичките е на трошок на...

Картичката „Скопска“ ќе може да се надополни на над 20 нови локации

ЈСП Скопје ја прошири секундарната продажна мрежа за над 20 дополнителни локации (маркети, трафики и слично) низ скопските општини. Покрај тоа што ќе можат да ја купат картичката „Скопска“ на овие локации, граѓаните ќе можат и да ја надополнат картичката, без притоа да треба да одат до некоја од билетарниците на ЈСП Скопје. Како што информираат од ЈСП Скопје, граѓаните...

Картичката „Скопска“ ќе може да се купи и дополни само на билетарите на ЈСП

Граѓаните нема да може да купуваат и да ги надополнуваат електронските картички „Скопска“ од продажни места кои не се во сопственост на ЈСП Скопје, бидејќи денеска завршил договорот помеѓу ова јавно претпријатие и фирмата-мастер дилер за продажба на нивните услуги, информираат од ЈСП Скопје. „Купувањето и надополнувањето ќе може да се направи исклучиво во продажната мрежа на ЈСП Скопје која ја сочинуваат...

Македонците може да користат бесплатно здравство во Словачка

На 1 декември 2015 година стапи на сила договорот меѓу Македонија и Словачка за социјално осигурувањ. Врз основа на овој договор, осигурените лица за време на привремен или постојан престој на територија на другата држава, можат да користат бесплатни здравствени услуги, информираат од Фондот за здравствено осигурување (ФЗОМ). - На основа на европската картичка за здравствено осигурување, осигурените лица на Словачка...

НЛБ Тутунска банка воведе картички за бесконтактно плаќање

НЛБ Тутунска банка воведе картички за бесконтактно плаќање „дебит мастеркард контактлес“ (Debit MasterCard Contactless). Бесконтактното плаќање е нова технологија што овозможува извршување на плаќањето само со доближување на картичката до ПОС-терминалот. За клиентите овој начин на плаќање нуди поголема сигурност, како и побрзо и полесно извршување на плаќањето. НЛБ Тутунска банка оваа година одбележува и прославува голем јубилеј, 30 години од своето...

Електронска картичка за автобусите во ЈСП, на пробна употреба од 1 август

Во автобусите на ЈСП - Скопје, од 1 август годинава пробно ќе почне да се користи единствена картичка, а од 1 јануари 2016 година таа ќе биде во употреба и кај приватните превозници. Проектите за автоматска локација на автобусите и за електронската наплата во јавниот превоз, беа промовирани денеска. Како што информираше градоначалникот Коце Трајановски, картичката за јавен превоз ќе биде од...

Грчкиот дипломат Рокас доаѓа на местото на Дејвид Гир како амбасадор на ЕУ за С. Македонија

Жосеп Борел, високиот претставник на Европската Унија, номинираше 44 нови шефови на делегации на ЕУ, вклучително и нови амбасадори на ЕУ во Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна...