fbpx
Таг: ХИВ/СИДА

таг: ХИВ/СИДА

Европска недела на тестирање: Секое трето лице со ХИВ во земјава, не е свесно за својот ХИВ-позитивен статус

Секое трето лице кое има ХИВ во земјава, не го знае својот ХИВ-позитивен статус, односно не е свесно дека е позитивно на вирусот. Оттука, важно е редовното тестирање, затоа што само така може да се утврди статусот и да се отпочне со терапија за ХИВ, која во земјава е достапна и бесплатна и со која луѓето со ХИВ може...

Четири нови случаи на ХИВ во земјава за еден месец

Во текот на месец октомври, пристигнати се пријави за четири новорегистрирани лица на ХИВ/СИДА, наведено е во билтенот за акутни заразни заболувања во Македонија за изминатиот месец. Во октомври регистрирани се два смртни случаи од ХИВ/СИДА. Еден смртен случај на лице е пријавен во 2022 и еден смртен случај е од новорегистрираните лица во месец октомври. Од анализата на пристигнатите...

НСЗР најавува штрајк доколку нема линеарно зголемување на платите

Правилно и законски да се исплати платата, согласно Законот за минимална плата, побара Независниот синдикат на здравствени работници на денешната прес-конференција. Независниот синдикат при КСОМ најави протести за време на...