fbpx
Таг: ЕУРОСТАТ

таг: ЕУРОСТАТ

Продажбата на недвижности е намалена во 2022 година кај земјите членки на ЕУ

Во минатата година се намалила продажбата на недвижности во поголемиот дел од 16 членки држави на Европската Унија во споредба со 2021, кога повеќе се купувале станови и куќи, покажува извештајот на Евростат. Најголемиот пад е забележан во Данска со намалени 31.6 проценти, Холандија со намалени 16.2 проценти и Луксембург со намалени 15.1 проценти. Раст на станбени трансакции се забележува во...

Железницата во земјава со драстично помал удел во транспортот на стоки споредено со ЕУ (инфографик)

Македонските железници се на самото дно на европските земји во кои се користат возовите за превоз на стока. Камионскиот транспорт во последниве години целосно го зема приматот во товарниот сообраќај, оставајќи им зад себе трошки на железницата. Само 3,1 отсто од вкупните остварени тонски километри во 2016 година биле остварени во железничкиот товарен превоз, додека преостанатите 96,9 отсто припаѓаат...

Македонија на европското дно според интернет пристапот до јавната администрација

Секој петти жител на Македонија лани преку интернет пристапил до јавната администрација, а еден од дваесет електронски (онлајн) пополнил службен формулар, покажуваат податоците на европската агенција за статистика ЕУРОСТАТ. За споредба, просечно во Европската унија секој втор граѓанин преку интернет пристапил до информации или услуги од државните органи и јавните претпријатија, а секој трет преку интернет поднел пополнет формулар за...

Автомобилите ги сакаме безгранично, автобусите и возовите повремено (инфографик)

Автобускиот превоз во земјава е многу поразвиен од земјите - членки на ЕУ, но сето тоа за сметка на малиот број на патници што патуваат со воз и неразвиеноста на железничката инфраструктура во земјава. Идентично како и во ЕУ, македонските граѓани најмногу го користат автомобилот за патувања, иако процентот на нивно користење во нашата земја е нешто помал од...

Имаме „европска“ јавна администрација, а „македонска“ невработеност (инфографик)

Официјалниот број на вработени во јавниот сектор во земјава е близу до европскиот просек, како процент од вкупниот број вработени, но уште поблизу до македонската стапка на невработеност. Истовремено, просечната стапка на невработеност во ЕУ е 6,8 отсто, или помалку од половина од македонската.  Според Годишниот извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор за 2018 година, Министерството за информатичко...

ЕУ и НАТО ќе го стресат пазарот на труд, но се голема шанса за работниците

Македонија се соочува со хроничен дефицит од одредени профили стручно квалификувани работници, а на тоа подолг период укажуваат стопанските комори во земјава. Најсвеж пример за тоа се транспортерите и стопанствениците од текстилната индустрија кои изминативе денови јавно се пожалија дека имаат недостиг од кадар и дека се потешко се наоѓаат работници од одредени струки. Извесно е дека овој проблем...

Беса обвинува дека Заводот за статистика објавува неточни информации

Движењето Беса им сугерира на странските експерти да му постават неколку прашања на Државниот Завод за Статистика, затоа што, како што велат, институцијата давала неточни информации. „Како се случи за време кога имаше обид за попис на населението во 2011-та, од вкупно 39 групи на државни инструктори, ниту еден не беше предводен од Албанец? Како се случи, од осумте сектори, ниту...

КОНТРАСПИН: Министерство за финансии? Која е разликата меѓу Европа и ЕУ?

„Македонија е умерено задолжена земја и доколку се пресметаат средствата од еврообврзницата, во согласност со податоците на Еуростат, Македонија е меѓу десетте најмалку задолжени земји во Европа со јавен долг помал од 50 отсто од домашниот бруто-производ.“ (Извор: Министерство за финансии, Датум: 20 јули 2016 г.) Во горниот извадок од соопштението на Министерството за финансии се соочуваме повторно, по којзнае кој пат, со една стара...

Грчкиот дипломат Рокас доаѓа на местото на Дејвид Гир како амбасадор на ЕУ за С. Македонија

Жосеп Борел, високиот претставник на Европската Унија, номинираше 44 нови шефови на делегации на ЕУ, вклучително и нови амбасадори на ЕУ во Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна...