fbpx
Tags Komisioni Evropian

Tag: Komisioni Evropian

Me borxhet që ka, Hekurudhën mund të na e “privatizojnë” me përmbarimit të detyrueshëm

Borxhet që i ka grumbulluar humbësi më i madh në vend, Hekurudhat e RMV-Transporti janë të larta sa Mont Everesti. Nëse autoritetet shtetërore nuk ndërmarrin urgjentisht masa konkrete për riparimin e tyre, hekurudha nuk do të ketë nevojë të privatizohet ose të lidhë partneritet privat publik për transformimin e vet, për shkak se përmes përmbarimit të detyrueshëm mund të...

Nën presion të BE-së, Qeveria ndërmerr obligime serioze për mbrojtje të mjedisit jetësor

Qeveria në seancën e  parafundit të vitit të kaluar të mbajtur më 29 dhjetor, e ka shqyrtuar informatën për takimin e 16-të të Nën-komitetit për transport, mjedis jetësor, energjetikë dhe politikë rajonale, në kuadër të Komitetit për stabilizim dhe asociim midis Bashkimit Evropian dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe ka dhënë një sërë obligimesh me të cilat duhet konsiderueshëm ta...

Ligjet për menaxhim me mbeturinat duhet të miratohen sa më shpejt që mundet

Për të shmangur kritikat e vitit të kaluar nga Komisioni Evropian (KE) në Raportin e progresit të vendit në vitin 2021, autoritetet shtetërore do të duhet të përshpejtojnë miratimin e ligjeve për menaxhim të mbeturinave. Ministri i mjedisit jetësor dhe planifikimit hapësinor, Naser Nuredini, i paralajmëroi rreth një muaji më parë, ndërsa Qeveria në seancën më 22 dhjetor 2020, i...

Borrell: Ndërhyrja e huaj dhe dezinformimi i dëmshëm për luftën tonë kundër pandemisë dhe për demokracinë

Aktorë të caktuar të huaj, qofshin aktorë shtetërorë apo jo-shtetërorë, po realizojnë fushata dezinformimi, duke përhapur qëllimisht informacione të rreme ose mashtruese. Ata e bëjnë këtë për të na dobësuar dhe dëmtuar aftësinë tonë për t’iu përgjigjur në mënyrë efektive krizës. Por BE-ja tashmë po përgjigjet dhe duhet t’u përgjigjet sulmeve të tilla, ka porositur Zhozep Borel, Përfaqësuesi i lartë...

RMV, Plani për menaxhim me mbeturinat deri në vitin 2030 – shumë ambicie, pak burime të financave

Maqedonia e Veriut është në prag të marrjes së një Plani të ri kombëtar për menaxhim me mbeturina për periudhën 2020-2030, me shumë projekte ambicioze për zbatim, por deri më tani me shumë pak fonde të gjetura për to. Ndër qëllimet e vendosura në këtë dokument strategjik, mbledhja e mbetjeve të ngurta komunale të përziera duhet të bëhet nga...

RMV, aq shumë mbeturina prodhojmë saqë nuk mund as t’i mbledhim (Infografik)

Nga viti në vit krijojmë gjithnjë e më shumë mbeturina komunale, ndërsa pothuajse një e treta e plehrave që gjenerojmë u humbasin gjurmët. Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave, 915,943 ton mbetje komunale u gjeneruan në vend vitin e kaluar, shkruan Meta.mk. Sasia vjetore e mbetjeve komunale të gjeneruara në vitin 2019 ishte 456 kilogramë për kokë banori,...

Defekti i djeshëm në ujësjellësin e Shkupit vjen disa ditë pas kritikave të BE-së për humbjet e ujit në vend

Defekti i djeshëm i mbyllësit të tubit të ujit me diametër prej Ø500 mm në bulevardin Koço Racin në qendër të Shkupit rihap çështjen e gjendjes së rrjetit të furnizimit me ujë në qytetet tona. Tubacione të shkatërruara të vjetra me dekada, konsum i paligjshëm i ujit nga qytetarë të pandërgjegjshëm, mungesa e matjes së saktë të konsumit të...

Reklamimi politik në media është shënuar edhe në Raportin e Komisionit Evropian

Në Raportin e Komisionit Evropian për Maqedoninë e Veriut, në pjesën për financimin e mediave, ekziston një vërejtje në lidhje me reklamat politike që mund të ndikojnë në pavarësinë e politikës redaktuese të mediave, raporton Observatori Medatik, përcjell Meta.mk  “Mundësia e përdorimit të fondeve shtetërore nga partitë politike, për reklamim në media, ka ngritur shqetësime midis shoqatave mediatike për ndikim të...

Raporti i KE: Shteti duhet t’i bëjë prioritetet e reformave për stabilitetin financiar dhe pavarësinë e RTM-së

Komisioni Evropian (KE) në Raportin mbi progresin e vendit tonë për vitin 2020 ka drejtuar vërejtje për moszbatimin e reformave në Radio Televizionin e Maqedonisë (RTM). Në pjesën e lirisë së shprehjes, KE vëren se rekomandimet e vitit të kaluar mbeten në fuqi. I pari në listë është pikërisht përparësia e reformave në RTM përmes sigurimit të qëndrueshmërisë financiare...

Programi më i njohur për të ri në Evropë me buxhet të zmadhuar deri në vitin 2027, mirëpo më pak nga ajo që është premtuar

Programi më i njohur për të rinj në Evropë, Erazmus+ mund të ballafaqohet me shkurtim të mjeteve për financim në buxhetin e ardhshëm të Bashkimit Evropian. Buxheti nga 21,2 miliardë euro i Erazmus+ programit për periudhën 2021-2027 është për 14,7 miliardë euro më i madh nga buxheti për 2014-2020. Megjithatë, kjo shumë është më e vogël se 24,6 miliardë...

RMV, Aviokompanitë ofrojnë çmime shumë të lira nga fillimi i majit, Ministria e Transportit apeloi të pritet

Aviokompanitë që fluturojnë nga aeroportet e Maqedonisë së Veriut, tash më kanë filluar me shitjen e biletave për numrin më të madh të destinacioneve prej në Shkup dhe Ohër, edhe pse Ministria e Transportit dhe Lidhjeve i ka bërë thirrje qytetarëve që të përmbahen nga blerja e biletave për udhëtim jashtë vendit, shkruan Meta. “Duke pasur parasysh situatën e krijuar...

KE: Ka përparim në lirinë e shprehjes, është zvogëluar presioni mbi gazetarët

Klima për lirinë e mediave dhe lirinë e shprehjes është përmirësuar, me një debat më të hapur politik dhe raportim më kritikues nga mediat. Është vërejtur një rënie në presionin ndaj gazetarëve. Raportimi nga fushatat zgjedhore dhe më i balancuar se më parë. Reklamimi i qeverisë është ndërprerë. Kyçe është që pushteti të praktikojë zero tolerancë ndaj të gjitha...

Ligji për ASHAAM-in do të shqyrtohet në Komisionin Evropian, e pastaj në Qeveri

Versioni i fundit i Propozim-ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për shërbime audio dhe audiovizuale mediatike (Propozim-ligji për ASHAAM-in), të cilin e publikoi dje Ministria për Shoqëri Informatike dhe Administratë (MSHIA), para se të hyjë në procedurë qeveritare, gjegjësisht para se të futet në rend dite të mbledhjes së qeverisë, do të shkojë për shqyrtim në Komisionin Evropian,...

Kocijançiq: Urgjentisht të zgjidhet kryetari i Kuvendit dhe të merr fund pasiguria

Komisioni Evropian sot sërish bëri thirrje që të respektohen rezultatet e zgjedhjeve dhe presidenti Gjorge Ivanov të shqyrtojë vendimin e tij. “Siç BE ka njoftuar edhe më herët, rezultatet nga zgjedhjet e fundit parlamentare patjetër duhet respektuar, t’i vihet fund pasigurisë aktuale dhe qeveria të formohet pa anulim të mëtutjeshëm në bazë të shumicës parlamentare që është formuar”, deklaroi për...

Diplomatët maqedonas kërkojnë hetim për nekrologët me ambasadorët

  Sindikata e shërbimit diplomatik të Maqedonisë i bën thirrje Prokurorisë publike që të hetoj rastin me publikimin e nekrologëve nga ish ambasador dhe aktual në Maqedoni në faqen e internetit “Imgur”. Prej atje thonë se Prokuroria publike duhet të vlerësoj nëse bëhet fjalë për “kërcënim serioz” që sanksionohet me nenin 420, paragrafi 1 nga Kodi penal, me dënim me burg. Nga...

Qeveria bën dështime reformuese në vend që të zbatoj reforma urgjente

Qeveria s’ka kapacitet reformues ndërsa Maqedonia po lëviz në drejtim të gabuar pasi ka pushtet shumë dominues ekzekutiv, që ndikon në gjyqësor dhe Kuvend, është konkluzioni i debatit “Dështimet urgjente reformuese” i organizuar nga Fondacioni “Shoqëria e hapur”- Maqedoni dhe Qendra Maqedonase për Arsim Evropiane. Bojan Mariçiq nga kjo qendër thotë se pas zgjedhjeve agjenda reformuese nuk duhet t’i lihet...

Komisioni Evropian ka përsëritur rekomandimin e kushtëzuar për Maqedoninë

Komisioni Evropian edhe këtë vit ka përsëritur rekomandimin e kushtëzuar për anëtarësimin e Maqedonisë në Bashkimit Evropian. Euro- komisari për zgjerim Johanes Han, i cili prezantoi raportin për vendin, tha se Maqedonia duhet t’i përmbush të gjitha kushtet e parapara me Marrëveshjen e Përzhinës. “S’jemi jashtë nga kriza politike në këtë vend, pa marrë parasysh hapat e mirë që janë bërë...

Komisioni Evropian ka shkurtuar 27,1 milionë euro nga IPA Fondet për Maqedoninë

Komisioni Evropian ka vendosur të shkurtoj 27,1 milionë euro nga IPA Fondet për Maqedoninë, njofton Alsat-M. Komisioni Evropian ka njoftuar Qeverinë e Maqedonisë ndërsa sipas informacioneve të këtij mediumi planifikohet shkurtim edhe për 50 milionë euro tjerë nga IPA- Fondet. Zyra evropiane që është kompetente për hetimet e mashtrimeve pranë KE-së, OLAF ka konfirmuar se po zhvillon hetim për shpërdorim të...

Kocijançiq: Takimi në Vjenë është për të shpëtuar Marrëveshjen e Përzhinës

Takimi i liderëve në Vjenë nuk do të vendos marrëveshje të re, por të siguroj zbatim të Marrëveshjes ekzistuese të Përzhinës- deklaroi sot zëdhënësja e KE-së, Maja Kocijançiq. “Qëllimi kryesor I takimit do të jetë që të diskutohet rreth mënyrave për zgjidhje të krizës dhe që të sigurohemi në atë se liderët do të vazhdojnë me zbatimin e pikave të...

Brukseli: Partitë të gjejnë mënyrë për të ruajtur Marrëveshjen e Përzhinos

Vendimi i sotshëm i kryetarit Gjorge Ivanov që të t’i ndërpres proceset gjyqësore kundër politikanëve e vuri në pikëpyetje përkushtimin e Maqedonisë për promovimin e sundimit të së drejtës., porositi sonte Komisioni Evropian. „ Ish republika jugosllave e Maqedonisë është e obliguar të promovoj sundim të së drejtës dhe të luftoj kundër paligjshmërisë. Në të kundërtën e kësaj, vendimi i...