Издаваштвото „Везилка 2011“ во својата едиција „Проза“ го објави најновиот роман „Рапави стихови“ од познатиот македонски писател и поет Милован Стефановски.

Ова е четврти роман на Милован Стефановски и седумнаесетта објава во неговиот богат книжевен опус. Добитник е на наградата „Браќа Миладиновци“ на „Струшки вечери на поезијата“, наградата „Роман на годината“ на „Утрински весник“, како и на наградата за поема „Григор Прличев“.

Во центарот на вниманието на овој роман е времето што го живееме, со сите негови премрежиња.

Академик Катица Ќулавкова во поговорот оценува дека Стефановски покажува дека како автор е во постојан процес на созревање, на духовен и на книжевен растеж.

Ќулавкова додава дека во последниов роман Стефановски ги обединува своите различни дарби, искуства и уметности, правејќи синтеза на поетскиот и на раскажувачкиот опит.

Според Ќулавкова, романот „Рапави стихови“ сугерира дека македонскиот писател Милован Стефановски има ставено најсилен печат врз современата македонска книжевност со своите прозни дела, особено со романите.