НАСА-програмата што испраќа човечки екипаж на Марс денеска влезе во нова фаза!

Пробното лансирање на пропулзиониот систем (ракетен систем „Делта 4“) кој го носи вселенскиот брод „Орион“ е во тек! Системот треба да биде лансиран од лансирачката рампа во Флорида.

Бродот „Орион“ го дизајнираше компанијата „Локид Мартин“, а ќе мине 4-5 часа во орбитата, кружејќи 5.800 километри над земјата. Бродот лета без екипаж.

По тестирањата во земјината орбита, „Орион“ ќе „падне“ на Земјата со брзина од 32.190 км/час. Тогаш ќе биде тестиран бродскиот топлински штит и 11 падобрани.

Гледајте го лансирањето во живо.

Вака изгледа програмата што НАСА ја осмисли за вселенскиот брод „Орион“.