Во Основниот суд денеска треба да се одржат две рочишта од случаите на Специјалното јавно обвинителство (СЈО). Тоа се предметите „Топлик“ и „Тотал“, во кои обвинети се поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески и поранешниот главен уредник на телевизијата „Сител“ и на весникот „Вечер“, Драган Павловиќ – Латас.

Минатото рочиште за  „Топлик“ беше одложено поради болест на обвинетиот Димитар Димовски, за што неговиот адвокат достави лекарска потврда. Во „Топлик“ осомничени се Јанакиески и уште пет лица, кои се товарат за продажба на градежна парцела во скопско Сопиште, односно за комплексот Сончев Град.

Во Кривичен суд Скопје денеска треба да се одржи и главна расправа за предметот „Тотал“, во кој е Латас, а се товари за затајување данок.

Според обвинението, осомничениот давал лажни податоци во завршните сметки и даночните пријави при што преку правните лица затаил данок во износ од 7.466.981 денар или 121.414 евра, а лично физичкото лице затаило 3.876.471 денар или 63.032 евра. Поради отсуство на Павловиќ-Латас, минатото рочиште беше одложено.