Светот се соочува со генерациска катастрофа, која би можела да доведе до губење на незамислив човечки потенцијал, да ги подрие децениите на напредок и да ги засили вкоренетите нееднаквости, откако корона вирусот доведе до најголемото пореметување на образованието во историјата, порача Генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш во видео обраќање на почетокот на кампањата на ОН, „Да ја спасиме иднината“.

Безбедното враќање на учениците во школските клупи треба да биде врвен приоритет, смета тој, порачувајќи дека поради пандемијата на ковид-19, 40 милиони деца во целиот свет ја пропуштиле својата „критична претшколска година и порача дека враќањето на децата и младите во училниците треба да биде врвен приоритет.