Грчката влада и кредиторите успеаја да постигнат договор за новите грчки обврски и мерки за да може државата да добие зелено светло за исплаќање на новата рата од кредитот за Грција. По неколкумесечни тензични преговори и натегања, грчкиот министер за финансии, Евклидис Цакалотос, рано утринава објави дека е постигнат договор и дека преговорите се успешно завршени.

Владата во Атина е делумно задоволна, делумно резервирана за постигнатиот договор и се надева дека по ова ќе почне дискусијата за реструктуирање и за кратење на грчкиот долг. Прелиминарниот договор со кредиторите, кој во следните две недели треба да биде одобрен од грчкиот парламент, опфаќа финансиски цели и планови по 2018 година, но не и ставки за реструктуирање на грчкиот долг. Според првичните информации во грчките медиуми, договорено е ново кратење на пензиите од 18 отсто, поволни промени во работничките права и во колективните договори и промени во начинот за колективни отпуштања.

Меѓу Грција и кредиторите е постигнат договор и за нови позитивни мерки, кои ќе може да се применат во 2019 и во 2020 година доколку Грција ги оствари договорените фискални цели. Тука се предвидени мерки за поголема социјална и финансиска помош за поранливите групи граѓани, зголемување на финансиската помош за државните училишта и за градинките, 250.000 евра за отворање нови работни места.

Грчкиот министер за финансии, Цакалотос, истакна дека владата треба да го примени договорот и дека е време кредиторите да го почнат разговорот за одржливост и за реструктуирање на грчкиот долг. Тој забележа дека од некои мерки се задоволни, а од други се помалку задоволни, како и дека постои задоволство што не им се побарани дополнителни мерки за 2018 година.

Грчката опозициска партија Нова демократија остро го критикуваше договорот како понижувачки, оценувајќи дека овој договор носи нов финансиски товар од половина милијарда евра за грчкиот народ. Лидерот на десничарите, Кирјакос Мицотакис, го оцени договорот како нов меморандум со мерки за штедење.

„За да остане на власт, Ципрас се согласи за четврти меморандум, поинаков и потежок од претходните. Ќе го осиромаши грчкото општество, особено средната класа“, истакна Мицотакис.