fbpx
Таг: меѓународни кредитори

таг: меѓународни кредитори

Нема договор за намалување на грчкиот долг

Грција и меѓународните кредитори не успеаја да постигнат договор за потенцијално реструктуирање и намалување на грчкиот долг. На понеделничкиот состанок на Еврогрупата, претставниците на грчката влада, министрите на државите од еврозоната и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) не се договорија за конкретно намалување на грчкиот долг, нешто на кое грчката влада се надеваше по усвојување на нов пакет мерки кои...

Грција и кредиторите постигнаа договор за новите обврски од мерките за штедење

Грчката влада и кредиторите успеаја да постигнат договор за новите грчки обврски и мерки за да може државата да добие зелено светло за исплаќање на новата рата од кредитот за Грција. По неколкумесечни тензични преговори и натегања, грчкиот министер за финансии, Евклидис Цакалотос, рано утринава објави дека е постигнат договор и дека преговорите се успешно завршени. Владата во Атина е...

Грција прифати нов пакет мерки од меѓународните кредитори

Грција прифати нов пакет мерки кои ќе мора да ги имплементира од јануари 2019 година. Вчерашниот состанок на еврогрупата заврши без конкретен договор меѓу двете страни, но и без катастрофални последици за Грција. Европските министри за финансии ѝ дадоа дополнително време на Грција за завршување на втората фаза од проценката на завршените реформи, што ќе овозможи да се избегнат нови...

Нова вознемиреност во Грција поради барањата на кредиторите за нови мерки

Нова тензија владее меѓу грчката влада и европските кредитори поради барањата за нови мерки од 3,6 милијарди евра. Грчките медиуми коментираат дека и покрај малиот напредок во разговорите меѓу грчкиот министер за финансии Евклидис Цакалотос и европските партнери, сè уште постои голем јаз меѓу позициите на двете страни и нема договор на повидок. Проценките во медиумите се дека...

ЗНМ, СЕММ и ССНМ: Владата со народни пари фаворизира одредени медиуми

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Сојузот за етика во медиумите (СЕММ) и Самостојниот Синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) преку соопштение реагираа за присуството на новинари и...