16-годишна девојка во Германија пронашла паричник со повеќе од 7.000 евра и го предала на полицијата

Девојката се јавила во полициската станица во саботата вечер и објаснила дека пронашла полн паричник на градилиште во областа Лидингворт

Фото: Jan Vašek на Pixabay

Шеснаесетгодишна девојка од Куксхавен, град кој се граничи со Северното Море, пронашла паричник во кој имало повеќе од 7.000 евра, и ги предала парите на полицијата, пренесува германската прес агенција ДПА. 

Девојката се јавила во полициската станица во саботата вечер и објаснила дека пронашла полн паричник на градилиште во областа Лидингворт.

Полицијата успеала да го идентификува сопственикот на паричникот кој потоа отпатувал од Хилдесхајм, јужно од Хановер, до Куксхавен – околу 240 километри – за да ги подигне парите.

Девојката добила „соодветна пронаоѓачка такса“, велат во соопштението на полицијата во неделата наутро, иако не е објавена точната сума на наградата.

Дополнително, не е јасно зошто сопственикот би имал повеќе од 7.000 евра готовина во паричникот.