Објавен нов Јавен повик од ИПАРД 2 за земјоделците и сточарите


Скопје, 26 декември, 2018 - 13:57 (META) 

Денеска започна кампањата за информирање и едукација за ИПАРД-фондовите, со првата работилница на тема „Користење на средства од Инструментот за претпристапна помош на Европската унија за рурален развој – ИПАРД 2014 – 2020“.

„Овој повик овозможува земјоделските стопанства широк спектар на инвестции во примарното земјоделско и сточарско производство, вклучително и инфраструктурни зафати. ИПАРД-програмите се од исклучителна важност за развојот на македонското земјоделство и вклучуваат мерки кои директно им помагаат на нашите земјоделци. Затоа, со буџетот за 2019 година го зголемивме националното кофинансирање за ИПАРД од 60 милиони денари за 151 милиони денари“, изјави директорот на Платежната aгенција, Николче Бабовски

Од средствата кои ќе бидат кофинансирани, 75 отсто ќе бидат обезбедени од ИПАРД-програмата, а 25 отсто од средствата од буџетот. Вкупната финансиска поддршка за овој јавен повик е близу 12 милиони евра. Крајниот рок за поднесување на барањата е 09 февруари 2019 година.

„Со оваа мерка ќе може да се градат или реконструираат објекти за добиточна храна, складишта за храна, оранжери капацитети за ладење – калибирање и пакување на земјоделски производи. Исто така може да се набавуваат и машини и опрема за земјоделство, системи капка по капка, но, не и трактори, затоа што буџетот за оваа намена е искористен со претходниот Повик. Вкупната финансиска  поддршка во рамките на овој Јавен повик изнесува 11 милиони 883 илјади евра“, додаде Бабовски.


За една година се очекува поставување на нова градобијна опрема, мислењата поделени


Охрид, 12 октомври, 2018 - 9:43 (META) 

За една година се очекува поставување на сосема нова, современа и целосно автоматизирана градобијна опрема во земјава. Мислењата за оправданоста од поставување на истата, поделени и кај земјоделците и кај метеоролозите.

Градобијната одбрана не функционира од 2008 година. Од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, работат на тоа да се постави сосема нова, современа и целосно автоматизирана опрема. Се очекува до 2019 на 181 точка низ Македонија да се постават системи за заштита од град. Од Управата за Хидрометеоролошки работи, велат дека станува збор за одлука која треба да се однесе без брзање.

– Западноверопските земји немаат градобијна заштита, повеќе ја користат источните земји така да ќе ги видиме сите предности и недостатоци, па ќе донесеме одлука – објаснува  Ивица Тодоровски, директор Управа за Хидрометеоролошки работи.

Земајќи ги предвид резултатите од досегашната примена на градобијната заштита, што се покажаа како незадоволителни и истовремено, следејќи ги европските и светските трендови, нашите соседи повеќе сугерираат осигурување на земјоделските површини.

– Во Република Српска се користат градобијните ракети, меѓутоа ние во во Федерацијата на БиХ не ги користиме. Решението е да се вметнат градобијните мрежи, но и да се осигураат имотите, тоа според мене е далеку поефикасен систем. Се поставува прашањето колку тие градобијни системи се ефикасни. Иако се зборува дека се 70 проценти, јас мислам дека се помалку и од 30 процнети – вели Алмир Бијдеиќ, директор Федерален хидрометеоролошки завод БиХ.

Земјоделците пак сугерираат дека не треба да одиме против природата. Велат дека треба да се користат други начини за заштита, како поставување на мрежи за заштита или да се оди на осигурување на земјоделските површини.

– Ако ги разбивате тие облаци кои носат град со себе влегувате во реметење на законите во природата. Ќе ги разбиете облаците и во зависност од струењето на воздухот, повторно може да се оформат облаци за дожд или за град на 100-150 км подалеку од нашиов регион и во моментот сме останале без вода – вели Ванчо Стојаноски, од земјоделска задруга „Охридска черешна“.

Според земјоделците, осигурувањето на земјоделските површини е добра идеја, но е прилично скапа. Се поставува и прашањето дали осигурителните компании воопшто имаат експерти кои реално би вршеле проценка на штетите од евентуално невреме и колкавав ќе биде надоместокот, кој моментално не покрива повеќе од 30 проценти од штетите.

Инаку според најавите од ресорното министерство приоритетни региони за поставување на новата градобијна опрема се Ресен, Преспа, Тиквешијата и Струмичкиот регион. Процесот се очекува да биде заокружен идната година.


Започна исплатата на првите договори од европската ИПАРД 2 програма


Скопје, 21 септември, 2018 - 14:37 (META) 

Од денска Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој започна со првите исплати за финансиските средства од договорите склучени со последниот повик за програмата ИПАРД 2.

Преку ИПАРД 2 до денеска се склучени рекордни 898 договори во вкупна вредност на побарувани средства од 15,6 милиони евра, од кои 11,7 милиони евра се од европските фондови. Се очекува вкупната бројка на склучени договори да биде над 900 договори.

„Земјоделството е клучниот секотр на кој што се потпира Европската унија, затоа и 40 отсто од буџетот на ЕУ оди за земјоделство. Ако направиме споредби со земјите од регионот кои го поминаа патот кон кој ние сега силно чекориме, ќе видиме дека оваа поддршка за 10 пати ќе биде зголемена, пари кои ќе се искористат за модернизирање на земјоделството“, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски.

Преку програмата ИПАРД 2 Македонија од Европската Унија доби 60 милиони евра за инвестиции за модернизирање на земјоделството. За следната 2019 година е договорена поддршка од ЕУ во износ од 15 милиони евра.

Николовски посочи дека членството во НАТО и влезот во ЕУ ќе значи повеќе европски средства за субвенции, за механизација, за повисок приход, зголемување на средствата за поддршка на земјоделство.


Потпишани првите 13 договори за набавка на трактори преку ИПАРД 2


Скопје, 21 јуни, 2018 - 13:54 (META) 

Денеска се потпишаа првите 13 договори од вкупно 692 потенцијални корисници на средства од ИПАРД 2 Програмата. Вкупната поддршка за набавка на трактори од ИПАРД 2, е околу 5,8 милиони евра. Од нив над 1,4 милиони евра се од Националното финансирање, додека близу 4,3 милиони евра се европски пари, информира Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Раководителката на Секторот за оперативни работи на Делегацијата на ЕУ во Македонија, Вирве Вимпари, посочи дека ЕУ ќе ја продолжи поддршка за македонското земјоделство.
– Ова е можност да се покаже дека можете да ги користите средствата и да ги користите истите суми кога ќе бидете рамноправна членка на Европската Унија. Ние сме партнери во имплементацијата на ИПАРД и ќе продолжиме да ви даваме поддршка, со цел фармерите да имаат можност да пристапат до овие 60 милиони евра кои се програмирани за периодот 2014 – 2020 година. Ова го гледам како можност за натпревар на фармерите и на граѓаните на Европскиот пазар – рече Вимпари.

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка и развој на земоделството,  Николче Бабовски изјави дека во наредниот период ќе продолжи потпишувањето на сите договори кои имаат целосни апликации.

– Покрај овие 692 договори, во Агенцијата деновиве ќе се потпишат и 240 договори на оние апликанти кои ги исполниле условите за набавка на земјоделска механизација, но, кои во себе не вклучуваат набавка на трактор. Најголем дел од апликации има од Пелагонискиот, Вардарскиот а по нив следат југоисточниот, североисточниот и југозаоадниот регион. Со помош на новите машини ќе создадеме конкурентни земјоделци, зголемено производство и извоз на земјоделски култури – објасни Бабовски.

За оваа година се планирани нови повици преку ИПАРД 2, на кој индивидуалните земјоделци и агрокомпаниите ќе можат да аплицираат за финансиска поддршка.


Во првиот квартал, уделот на земјоделството во БДП пораснат за 5,1 отсто


Скопје, 8 јуни, 2018 - 9:54 (META) 

Во земјоделството е забележан пораст од 5,1 отсто во првиот квартал, во споредба со истиот период лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Во овој период земјоделство, шумарство и водостопанство учествуваат со 6,6 отсто во домашниот бруто-производ, за разлика од истиот период во 2017 година, кога овој процент изнесувал 1,5.

„Високиот раст во областа на земјоделството се должи на повисока откупна цена на земјоделските производи, зголемен извоз на земјоделско-прехрнбени производи, создавање на поволни економски услови за извоз, контрола на увозот на стоки и други фактори. Големо влијание имаат и мерките што се преземаат во делот на субвенциите како што е навремена исплата, зголемените субвенции за земјоделците со развоен потенцијал, и мерки за поддршка на млади земјоделци“, велат од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство.


ЕК со платформа за запирање на изумирањето на инсектите-опрашувачи


Брисел, 1 јуни, 2018 - 13:41 (META) 

Дури еден од десет инсекти-опрашувачи е на работ на изумирање, а една третина од видовите пчели и пеперутки се во опаѓање. За справување со тој проблем, Европската комисија (ЕК) денеска ја предложи првата генерална иницијатива на ЕУ за справување со проблемите што ги погодуваат опрашувачите.

Иницијативата содржи мерки за подобрување на набљудувањето и пребројувањето на инсектите и причинителите на проблемот, како и подобра координираност на политиките и секторите во ЕУ за справување со последиците од намалувањето на бројот на инсектите-опрашувачи во периодот до 2030 година. Ќе се работи на подобро запознавање со процесот на опаѓање на бројноста на овие инсекти, со причинителите, како и на зголемување на познавањата на населението во ЕУ за проблемот.

Опрашувањето преку инсекти е еден од клучните процеси на овозможување на репродукцијата на растенијата и билките. Четири од пет земјоделски култури или диви растителни видови во Европа зависат од инсекти за да остварат репродукција. Дури 15 милијарди евра од годишниот земјоделски производ на ЕУ се должи на опрашувањето од инсекти.

Инсекти што ги опрашуваат цветовите се пчелите, пеперутките, молците, потоа одредени видови мушички и некои видови бумбари.


Исплатата на субвенциите за тутунот ќе почне в четврток


Скопје, 15 мај, 2018 - 14:26 (META) 

Исплатата на субвенциите за тутунот од реколтата 2017, ќе почне в четврток информираат од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ).

Според податоците од Агенцијата за финансиска поддршка, во земјоделството и руралниот развој зголемени субвенции ќе добијат над 23.400 тутунари, по просечна цена од 217,6 денари за килограм.

„Со новиот начин на зголемено субвенционирање во три нивоа кој започнува со реколтата 2017, субвенцијата за прва класа тутун е 80 денари субвенција, за втора класа 70 денари и 60 денари е третото ниво за трета и четврта класа како и за дополнителни класи. Целта на новиот модел на субвенционирање е да се поттикнат тутунарите да произведуваат поквалитетен тутун за да добијат повисока субвенција“, се вели во соопштението на МЗШВ.


Николовски учествува на конференција за дигитално земјоделство во Софија


Софија, 20 април, 2018 - 14:54 (META) 

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски учествува на меѓународна конференција „Заедно за силно дигитално земјоделство“, што се одржува во Софија.

На панел-дискусијата, Николовски рече дека воведувањето на новите технологии во земјоделството е приоритет на секоја држава која што цели кон создавање на едно модерно, развиено и конкурентно земјоделско производство.

„По поврзаноста помеѓу регистрите и базите на податоци на релевантните институции – министерството, Платежната агенцијата и Агенцијата за храна и ветеринарство, како и дигитализацијата на земјишните парцели преку Системот за идентификација на земјишни парцели, имаме постигнато целосно спроведување на Интегрираниот систем за администрација и контрола (ISAC). Поднесувањето на барањата за државна поддршка се врши по електронски пат, а Регистарот за земјоделски стопанства и Мрежата на сметководствени податоци на земјоделските стопанства (FADN) е надграден со повисоки стандарди,“ изјави Николовски.

Во рамките на конференцијата, Николовски се сретна со бугарскиот колега Румен Порожанов, на кој што се договориле заеднички активности и сериозна поддршка од бугарското министерство во модернизација на земјоделството и подготовка за пристапниот процес во Европската унија.


Барања за земјоделски субвенции може да се поднесуваат до 15 мај


Скопје, 23 март, 2018 - 13:40 (META) 

Земјоделските стопанства ќе можат да поднесуваат барања за субвенции за 2018 година до 15 мај, соопшти Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој.

Во програмата се предвидени 6 милијарди и 210 милиони денари кои се наменети за директни плаќања.

Барањата се поднесуваат по електронски пат, а доколку барателите имаат потреба од помош или не се во можност самите да го креираат барањето, за помош може да се обратат во подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Агенцијата на својата веб-страница www.ipardpa.gov.mk ги објави упатствата за корисниците, телефонските броеви и електронската адреса каде ќе може да поставуваат прашања за поднесување на барањата.


УСАИД годинава одбележува 25 години од работата во Македонија


Скопје, 5 јануари, 2018 - 14:12 (META) 

Американската агенција за меѓународен развој во Македонија, УСАИД, годинава одбележува 25 години од работата во Македонија. Во партнерство со граѓаните, институциите, компаниите, здруженијата и организациите, УСАИД поддржа различни проекти, за да го подобри квалитетот на животот на граѓаните.

Меѓу првите проекти на УСАИД, беше проектот „Од земјоделец на земјоделец” во 1993 година.

„Целта на овој проект беше поддршка на растот на економијата, имајќи го предвид потенцијалот на земјоделството и можноста Македонија да стане рамноправен учесник на меѓународниот пазар во поглед на понудата на квалитетни земјоделски производи“, се вели во соопштението.

Со поддршка на УСАИД, се поставија стандарди за производство на македонски производи со додадена вредност и висок квалитет.

Во 2000 година, повеќе од две третини од македонските граѓани го препознаваа „знак за квалитет”, кој го добија 171 производ од млечната и месната индустрија, а повеќе од 70 проценти ги променија своите навики за купување, одбирајќи производ што го носи „знакот за квалитет”.

До 2002 година, Македонија воопшто не извезуваше млечни производи, но преку разните проекти на УСАИД во овој домен, по само четири години, се реализираше извоз на млечни производи во Соединетите Американски Држави во вредност од над еден милион долари, како и свежо јагнешко месо на пазарите во Грција, Италија и Хрватска.

„Во 2007 година, УСАИД започна со реализација на програмата „АгБиз“. Проектот резултираше со директна техничка поддршка на 372 агро-бизниси, 34 асоцијации на производители и пет бизнис асоцијации. Проектот исто така стимулираше инвестиции во земјоделството од речиси 19 милиони долари  и создавање на 637 нови работни места кои пак придонесоа за зголемување на приходите на повеќе од 42 илјади домаќинства во руралните делови на земјата“, додаваат од УСАИД.

Преку проектот за поддршка на мали и средни претпријатија, УСАИД многукратно ја подобри продуктивноста на производителите на пченка, како модел што ќе овозможи да се намали зависноста од увоз на пченка и конкурентно производство на храна за добиток.

Преку проектот за Регионален економски развој, УСАИД работи на поврзување на агробизнисите од Македонија и од регионот со водечките мрежи за увоз и дистрибуција на свеж, замрзнат и преработен зеленчук и овошје како и со некои од најголемите ланци на супермаркети во Европа и други алтернативни пазари.

„УСАИД ќе продолжи да работи со властите во Македонија и со домашните компании за да им помогне да станат поконкурентни и да ги развијат своите бизниси“, велат од агенцијата.