О2 Коалиција: Панот на Владата за намалување на аерозагадувањето е срамно залажување


Скопје, 16 ноември, 2018 - 15:23 (META) 

Одлуката на Владата борбата против загадувањето на воздухот да се третира како стратешки приоритет со обезбедени само 1,6 милиони евра претставува „срамно залажување и лажно прикажување на борбата против аерозагадувањето“, велат од О2 Коалицијата.

„Додека над 3.000 луѓе умираат годишно, додека децата ги полнат болниците со респираторни заболувања, оваа одлука на Владата е своевидно мачкање на очи на јавноста која ја очекува реализацијата на ветеното, а тоа е повторното воспоставање на Фондот за животна средина, како гаранција дека средствата добиени од такси за животна средина, ќе бидат наменети за проекти за подобрување на квалитетот на животната средина, нешто што беше ставено како итен реформски приоритет кој Владата требаше да го реализира во првите шест месеци од своето формирање“, истакнуваат од О2.

Од коалицијата прашуваат како е можно, со оглед дека над 183 милиони евра биле собрани во 2016 како даноци поврзани со животната средина, во 2015 се собрале над 168 милиони евра, во 2014 над 148 милиони евра, Владата да смета дека е доволно 1,6 милиони евра да се одвојат за борбата против аерозагадувањето.

Екологистите потсетуваат дека со ребалансот на буџетот од минатата недела, над 2 милиони евра се тргнаа од заштита на животна средина, а сега се враќа за половина милион евра помала сума со која требало да се решава проблемот со аерозагадувањето во целата држава.

„Само за анекси на автопатот Кичево-Охрид, долг 57 километри, се одобрија 187 милиони евра, 117 пати повеќе од борбата на Владата против аерозагадувањето. За еден километар од автопатот Кичево-Охрид се трошат 10,5 милиони евра, а за борбата против аерозагадување, 6,5 пати помалку“, велат од О2.


„О2“ бара пониски прагови за алармирање за загадувањето на воздухот


Скопје, 14 ноември, 2017 - 16:52 (META) 

Граѓанската иницијатива „О2“ – Коалиција за чист воздух, до Владата доставила предлог за намалување на праговите на информирање и алармирање на канцерогените ПМ10-честичките.

„Неопходно е алармантната состојба да биде прогласена соодветно реалноста и опасностите по здравјето по секој жител, а не соодветно избегнување на бројот на вклучувања на тој аларм. Ако град Скопје не може да донесе сет мерки кои ќе важат во тек на целата грејна сезона, тогаш прагот ќе мора да ја отсликува реалноста на загадувањето со ПМ10, а не да ја избегнува истата“, велат од граѓанската инцијатива.

Од Коалицијата „О2“ бараат прагот на информирање за ПМ10-честичките да биде 50 микрограми на метар кубен, а никако повисок од 75 микрограми на микрограми на метар кубен, два дена последователно. Прагот на алармирање да биде поставен на 70 микрограми на метар кубен, но не повисок од 100 микрограми, два дена последователно.

Од инцијативата бараат никакви други дополнителни услови да не влијаат на надминувањето на праговите.

„Не се согласуваме со предлогот на Министерството за животна средина прагот на информирање да биде 100 микрограми на метар кубен два дена последователно и прагот на алармирање да биде 200 микрограми на метар кубен со намалување до 150 микрограми до 2022 година, два дена последователно“, додаваат од Здружението.

Светската здравствена организација препорачува изложеноста да не е поголема од 20 микрограми на метар кубен годишно со максимално 3 дена годишно над 50 микрограми, без дополнителни услови.