!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Богов: Зголемувањето на акцизата нема да има голем директен ефект врз инфлацијата


Скопје, 2 ноември, 2017 - 13:54 (META) 

Гувернерот на Народна банка, Димитар Богов, смета дека зголемувањето на акцизата на нафтата нема да има голем директен ефект врз инфлацијата следната година.

Прашан за денешната одлука на Министерство за финансии за зголемување на акцизата на нафтата и на нафтените деривати за 3,54 денари, Богов рече дека направиле некои брзи проценки кои покажуваат дека директниот ефект нема да биде голем, а за индиректниот не можат да проценат во овие моменти.

– Сепак, остануваме на проекцијата од околу 2 проценти инфлација во 2018 година и нема да има некое позначително нарушување – додаде Богов.

Народна банка предвидува економскиот пораст за оваа година од 0,5 проценти, што е надолна проекција споредено со таа од април оваа година, кога се предвидуваше пораст од 2,5 отсто.

Гувернерот Димитар Богов објасни дека ова се должи на негативните резултати од првиот квартал, но и на продолжување на трендот заклучно со третиот квартал, односно на падот на индустриското производство и на градежништвото.

Тој очекува дека четвртиот квартал ќе биде со подобри економски показатели и ќе извлече пораст на економијата од 0,5 проценти.

– За следната година се очекува стабилен амбиент и исцрпени ефекти од домашната политичка криза. Се очекува подобрување на надворешното опкружување, што ќе се услови зголемување на извозот, забрзување на инвестициите во инфраструктурата и зголемување на странските инвестиции, како и зголемена доверба на домашните субјекти – рече Богов.

Тој предвидува дека со зголемувањето на довербата кај домашните субјекти, ќе се зголеми и личната потрошувачка.

– Стабилниот домашен амбиент покажува потенцијал за солиден економски пораст, стабилни цени и солиден депозитен и кредитен пораст – додаде Богов.


Богов: Би бил среќен ако годината ја завршиме со позитивен економски пораст


Сараево, 24 септември, 2017 - 12:37 (META) 

Продолжената политичка криза ѝ нанесе сериозни штети на економијата и по падот во првата половина од годината, тешко дека ќе постигнеме никаков пораст оваа година, изјавил гувернерот на Народната банка на Македонија, Димитар Богов, во интервју за „Ројтерс“ на маргините на Конференцијата на гувернерите на централните банки одржана во Сараево.

Тој додаде дека предвидувањата на НБРМ од април за економски пораст од 2,5 проценти биле премногу оптимистички, бидејќи политичката криза предизвикала поголем пад отколку што првично сметале.

Имајќи предвид дека во првата половина од годината домашниот бруто-производ (БДП) забележал пад од 0,9 отсто, Богов посочи дека „би бил среќен ако оваа година ја завршиме со позитивен економски пораст“.


Богов: Жалам ако впечатокот бил дека како гувернер не сум бил доволно јасен и гласен


Скопје, 20 јуни, 2017 - 16:25 (META) 

„Доколку се стабилизираат политичката состојба и неизвесноста околу евроинтеграциите, во наредните две години може да дојде до значајно раздвижување на економијата во однос на инвестициите и граѓаните ќе можат да го почувствуваат бенефитот од нив“, рече гувернерот Димитар Богов пред членовите на Комисија за финансирање и буџет која денеска го разгледуваше годишниот извештај на работењето на Народна банка.

Пратениците на Богов му забележаа дека Народната банка, како институција, можела да даде многу поголем придонес за решавање на одредени кризни ситуации во економијата.

– Со Вашето однесување и со Вашата недоволна гласност кон одредени економски појави, придонесовте да има уште многу помали шпекулации од таа со девалвацијата на денарот. Поради нејасноста на долгот, беа одвраќани инвеститори. Требаше јасно да кажете колкаво е нивото на задолженост на земјата. Каде беше и Вашиот коментар за еврообврзницата? – забележа претникот на СДСМ, Сашо Поцков.

Богов одговори дека жали што е таков впечатокот и дека како гувернер, секогаш настапувал независно и транспарентно.

– За дејствувањето изминатите две години, НБРМ прва кажа дека политичката нестабилност ќе има последици за економскиот пораст. Секогаш сме ги кажувале јасно работите, а јас сум можеби единствениот гувернер кој зборувал за фискалната политика – рече Богов.

Во однос на еврообврзницата, тој кажа дека не ја издава гувернерот, туку се издава со владина одлука. За неговото присуство на т.н. „роуд-шоуа“, рече дека таму бил за да даде попрецизни информации кои инвеститорите ги бараат за државата.

– Инвестициите во последните години го зголемија процентот на извоз. Педесет отсто од извозот се должи токму на овие инвестиции – појасни Богов.

На првата седница на Комисијата за финансирање и буџет, се разгледуваше и извештајот за работењето на Државниот завод за ревизија во 2016 година.


СДСМ: Богов ги потврди катастрофалните економски политики на ВМРО-ДПМНЕ


Скопје, 25 мај, 2017 - 17:51 (META) 

„Денеска, дури и гувернерот на Народна банка, Димитар Богов кој во досегашниот мандат молчеливо се однесуваше кон политиките на владите предводени од ВМРО-ДПМНЕ, со ревидирањето на стапката на економски пораст на 2,5 проценти ги потврди катастрофалните економски пoтези на досегашната власт кои што ја уништуваат економијата“, се вели во соопштението на СДСМ по повод намалување на проекцијата за економски пораст од 3,5 на 2,5 проценти од страна на НБРМ.

Од СДСМ велат дека „новите економски политики на реформската влада ќе започнат да се спроведуваат набргу.“

„Преку низа мерки, меѓу кои зголемување на минималната плата и преку поддршка на стопанството, ќе започне заздравувањето на уништената економија. Политичката криза во Македонија завршува, граѓаните набргу ќе добијат нова и одговорна влада која што ќе спроведува одговорни економски политики кои ќе придонесат кон економски пораст од кој бенефит ќе почувствуваат сите и граѓаните, и стопанството“, се додава во соопштението.


Финансиското описменување на младите ќе се врши и во училиштата


Скопје, 12 јануари, 2017 - 10:20 (META) 

Гувернерот Димитар Богов и директорката на Бирото за развој на образованието, Весна Хорватовиќ, потпишаа меморандум за соработка во областа на финансиската писменост и во други области во образованието.

– Двете институции ќе остварат соработка на полето на финансиската едукација преку подготвување политики, спроведување истражувања и анализи, преземање заеднички активности за подигнување на јавната свест и за промоција на финансиската едукација и писменост, и за размена на релевантна експертиза – се вели во соопштението на Народна банка.

Институциите ќе вршат консултации за стратегиски прашања на национално и на меѓународно ниво, ќе подготвуваат наставен и прирачен материјал за основните и за средните училишта од областа на финансиската писменост и ќе организираат обуки и други едукативни активности со кои ќе бидат опфатени наставниците и учениците.

Со овој меморандум се очекува да се зацврсти соработката помеѓу двете институции во областа на финансиската едукација, со што ќе се придонесе за зголемување на свеста кај учениците и за зајакнување на нивните финансиски знаења, а воедно ќе се придонесе и кон нивно идно полесно вклучување во современите текови на финансискиот систем.


Богов: Инвестициите потфрлија, БДП ќе се зголеми за 2,3 проценти


Скопје, 3 ноември, 2016 - 15:03 (META) 

Годинава инвестициите потфрлија, што влијаеше на проекцијата на порастот на домашниот бруто-производ на 2,3 проценти за 2016 година, изјави денеска гувернерот Димитар Богов, на презентацијата на октомвриските макроекономски проекции.

– Потфрлија сите вкупни инвестиции: јавни, приватни, странски и домашни. Општиот амбиент поради политичката криза не беше најсоодветен и влијаеше врз довербата на инвеститорите. Зголемувањето на нивото на инвестициите не е како што очекувавме при априлската проекција – информираше Богов.

Тој додаде дека сè уште постојат неповолни ризици по економијата, а се поврзани со политичката криза, но и со надворешното опкружување.

– Порастот на БДП во 2016 година ќе биде помеѓу основното и алтернативното сценарио од априлската проекција. Постојат внатрешно-политички ризици, има пониски остварувања кај инвестициите, наспроти солидните остварувања кај личната потрошувачка и повисокиот извоз – оцени Богов.

Гувернерот на Народната банка се надева дека по изборите ќе дојде до стабилизација на состојбите на домашната политичка сцена и поради тоа развојот ќе се забрза и ќе достигне 3,5 проценти во 2017 година и 3,7 проценти во 2018 година.

Порастот на депозитите во 2016 година ќе забави и ќе се сведе на 2,6 проценти поради последиците од шокот во април и во мај, кога граѓаните повлекоа рекордни 58,5 милиони евра (3,6 милијарди денари) од банките, по што Народна банка интервенираше со 77 милиони евра на пазарот.

Во однос на објавата на јавниот долг, кој изнесува 50,6 проценти од БДП, Богов само накратко искоментира дека е потребна фискална консолидација и стабилизација на јавниот долг.


Финансиски образовано население – поефикасна економија, смета Богов


Скопје, 20 септември, 2016 - 12:23 (META) 

„Финансиското образование е од големо значење за поединците и за целото општество. Доколку поединците се финансиски описменети, тогаш можат да носат оптимални економски одлуки и ефикасно да управуваат со личните финансии. Финансиски образовано население придонесува за поефикасно функционирање на севкупната економија“, истакна денеска гувернерот на Народна банка, Димитар Богов, на промоцијата на двата едукативно-документарни филмови по повод одбележувањето на јубилејот, 70 години активности на централната банка во Македонија.

Гувернерот додаде дека изминатите седум децении, Народна банка ги исполнува своите цели, а тоа се одржување на ниска стапка на инфлација и заштита на финансискиот сектор од ризици.


Богов: За предлог-буџетот за 2017 година најдобро си знае Владата


Скопје, 20 септември, 2016 - 12:16 (META) 

За предлог-буџетот за 2017 година најдобро знае Владата, ние како Народна банка ќе ја прилагодиме монетарната политика за да се оствари монетарна и стабилност на банкарскиот сектор, одговори гувернерот на Народна банка, Димитар Богов, на новинарско прашање за предлог-буџетот за 2017 година.

Во однос на остварливоста на проектираниот пораст и дефицит од 3 проценти, Богов додаде дека Народна банка почнува со своја рунда проекции и во ноември ќе направи ревидирање на претходните видувања за порастот за следната година.

Владата на вчерашната седница го одобри предлог-буџетот за 2017 година и тој е доставен до Собранието.


СДСМ: Богов призна дека јавниот долг достигнал 50 отсто од БДП


Скопје, 31 јули, 2016 - 14:02 (META) 

Опозициската партија СДСМ денеска излезе со соопштение во кое се наведува дека гувернерот на Народната банка, Димитар Богов, во синоќешното интервју за телевизијата „Алфа“ ги потврдил нивните тврдења дека со издавањето на еврообврзницата јавниот долг на Македонија изнесува 50 проценти од домашниот бруто-производ (БДП).

„Признанието на Богов е директна потврда на тврдењата на СДСМ. Со ова Богов ги разобличи манипулациите на Миновски кој еден ден претходно на веб-страницата на Министерството објави намалување на јавниот долг. Власта на Груевски со најновото задолжување од 450 милиони евра преку еврообврзницата го зголеми јавниот долг на историски највисоко ниво досега“, велат од СДСМ.

Од партијата истакнуваат дека сите инволвирани во издавањето на незаконската еврообврзница и во другите неразумни задолжувања што влијаат на зголемување на јавниот долг на 50 отсто од БДП, ќе одговараат.


Народна банка: И покрај кризата, македонскиот финансиски систем е стабилен


Скопје, 27 јули, 2016 - 12:29 (META) 

Во услови на неповолни домашни случувања, македонскиот финансиски систем ја задржа својата стабилност. Ова бил заклучокот на денешната редовна средба во Народната банка меѓу високите претставници од институциите што се надлежни за регулирање и за надзор на одделните сегменти од финансискиот систем на Република Македонија, информираат од кабинетот на гувернерот на Народната банка, Димитар Богов.

На средбата учестувале претставници на Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, Агенцијата за супервизија на капитално финансираното пензиско осигурување, Комисијата за хартии од вредност и на Народната банка на Република Македонија.

„На состанокот се разговараше за движењата и за ризиците со кои се соочуваат одделните сегменти од финансискиот систем на Република Македонија и соодветните супервизорски институции, како и за потребата од преземање, поединечни или координирани, идни мерки и активности. Притоа, се заклучи дека и во услови на неповолни домашни случувања, македонскиот финансиски систем ја задржа својата стабилност. Беше разговарано и за напредокот во унапредувањето на регулативата и на стандардите за работење на финансиските институции, во согласност со меѓународните практики и со директивите на Европската Унија“, стои во соопштението од кабинетот на Богов.