Турнати две статуи на народни херои во Маврови Анови


Гостивар, 22 јуни, 2018 - 12:28 (META) 

Засега непознати лица турнале и ничкосале две статуи на народни херои од Втората светска војна во Маврови Анови, соопшти Министерството за внатрешни работи (МВР).

Случајот вчера го пријавил 74-годишен маж во Полициското одделение Маврово. Турнати биле статуите на народните херои Чеде Филипоски и Злате Малакоски.

Полицијата вели дека се врши истрага.


Бистите на народните херои и по 10 години не се вратени во центарот на Тетово


Тетово, 11 октомври, 2016 - 17:39 (META) 

И годинава 11 Октомври во Тетово се одбележа без спомен-бистите на народните херои Тодор Циповски-Мерџан и Ѓоце Стојчевски-Амбарче, кои пред десет години, поради реконструкција на градскиот плоштад, беа отстранети.

Од Сојузот на борци, кои го организираа чествувањето на празникот пред Споменикот на револуцијата во центарот на Тетово, велат дека од градските власти добиле негативен одговор во врска со враќањето на бистите.

– Побаравме одобрение од Општина Тетово повторно да се вратат бистите од НОБ. Но, оттаму ни одговорија дека немаат никаква одлука ниту, пак, знаат како спомен-бистите на народните херои се отстранети од градскиот плоштад во Тетово. Но, ние не се откажуваме и овој одговор нас не нè обесхрабрува и ние повторно писмено се обративме до властите и побаравме бистите да се вратат таму каде што припаѓаат – изјави Стојан Петрушевски, претседател на Сојузот на борци од Тетово.

Учесниците на денешното чествување на празникот, претставници на политички партии и здруженија положија букети цвеќиња пред Споменикот на револуцијата и реагираа на игнорантскиот однос на градските власти кон чествувањето на државните празници.

– Општината ниту организира, ниту испраќа високи претставници на одбележување на државните празници во Тетово, иако сите знаеме дека за време на НОБ, загинале многу лица од различни етникуми токму од овој град – изјави Марин Најдов од Одборот на бранители.