Опоцизиската ВМРО-ДПМНЕ во соопштение утрово ја обвини Владата дека вчера преку аукција на хартии од вредност ја задолжила државата за дополнителни 10,6 милиони евра.

„На претставниците на СДС, кога беа во опозиција, устата им беше полна за презадолженост на Република Македонија. Денес, кога СДС е на власт, ја задолжува земјата што е можно повеќе. Кога беше опозиција, СДС ги сметаше аукциите на државни хартии за криминал. Вчерашното задолжување на владата на СДС го покажува нивното лицемерство. Едно зборуваат, а друго прават. Таквиот несериозен и неодговорен однос на владата на СДС ја покажа и вчерашната недоверба на банките кон работата на оваа власт, бидејќи побарувачката за државните хартии од вредност беше помала од тоа што го планираше министерот Тевдовски“, стои во соопштението.

Од партијата велат дека катастрофалната економска политика на владата е очигледна и преку ребалансот на буџетот, кој ја покажал нејзината „антиреформска и расипничка матрица на работа“.

Во врска со вчерашното задолжување, според ВМРО-ДПМНЕ, најтрагично е што нема најава дека партите ќе се искористат за реновирање училишта, болници или други инфраструктурни проекти.