fbpx
Таг: Хартии од вредност

таг: Хартии од вредност

Бесими: Граѓанските обврзници се безризична инвестиција која ќе им донесе приноси на граѓаните

Граѓанските обврзници се безризична инвестиција којашто ќе им донесе приноси на граѓаните и ќе ја заштити вредноста на нивните заштеди од ефектите од инфлацијата и ќе ја унапреди севкупно сигурноста на нивното портфолио. Овие долгорочни хартии од вредност, што државата ќе почне да ги издава следниот месец, ќе донесат голем број придобивки, како за граѓаните, така и за економијата....

НБРСМ ќе објавува вкрстени податоци за вложувањата на резидентите во странски хартии од вредност

Почнувајќи од месецов, Народната банка на Република Северна Македонија (НБРСМ) ќе започне со редовно објавување на подетални прегледи со податоци за состојбата на вложувањата на резидентите во странски хартии од вредност (исплата на пари, камати, заработка или дивиденда), преку нови, вкрстени димензии. Од НБРСМ соопштуваат дека во досегашните статистички прегледи за портфолио-инвестициите биле опфатени неколку димензии на вкупните, сопственичките и...

Македонски инвеститори во странство имаат 337 милиони евра во акции и удели

Домашни инвеститори поседуваат сопственички капитал односно акции и удели во компании и фондови во странство вредни 337 милиони евра, покажуваат најновите податоци на Народната банка за портфолио инвестициите на резидентите во странски хартии од вредност заклучно со 30 јуни, годинава. Инвестициите од нашата земја во странски хартии од вредност во 2016 година изнесувале 205 милиони евра, што значи дека во...

На првиот ден на котација не се продаде ниту една државна обврзница

Незаинтересираност меѓу инвеститорите можеше да се забележи вчера на  Македонската берза на хартии од вредност каде започна тргувањето со 132 емисии на државни обврзници, со вкупна номинална вредност од 54.184.070.000 денари или 881 милион евра. Не берзата се тргуваше со акции во редовни и во блок трансакции, но ниту една трансакција со новите државни обврзници. Обврзниците се издадени во денари,...

Тевдовски верува дека проектираниот економски раст од 3,2 отсто ќе се реализира

Министерот за финансии, Драган Тевдовски очекува дека проекцијата на Народна банка за раст на економијата од 3,2 отсто, годинава ќе се реализира „Индустриското производство во првите три месеци од 2018 година забележа раст од 5,2 отсто, бројот на работници во индустријата во првите два месеца порасна за 6,1 отсто, извозот на стоки во првите два месеца забележа висок раст од 24...

ВМРО-ДПМНЕ: Секоја минута задолжувањето изнесува 1.050 евра

Секој ден нашата држава по основ на државни хартии од вредност се задолжува за 1,5 милиони евра, се вели во утринското соопштение на ВМРО-ДПМНЕ. Во него се додава дека „за секој поминат час државата се задолжува за 62.500 евра додека секоја одмината минута задолжувањето изнесува 1.050 евра.“ „За 70 дена „министерот за задолжување“ Драган Тевдовски, успеа да го задолжи секој македонски...

ВМРО-ДПМНЕ: Владата стопи 126 милиони евра од девизните резерви

Во рок од два месеци, владата на СДС стопи 126 милиони евра од девизните резерви и се задолжи повеќе од 100 милиони евра само на основа на државни хартии од вредност, изјави на прес-конференција Лилјана Кузмановска од ВМРО-ДПМНЕ. Таа додаде дека со ребалансот на буџетот ќе се зголеми долгот за дополнителни 150 милиони евра. - Со расипничкото и неодговорно работење, владата на СДС дневно ја...

Грчкото министерство за финансии издаде хартии од вредност првпат по 2014 година

Министерството за финансии на Грција објави емисија на нови хартии од вредност деноминирани во евра, со фиксна каматна стапка и рок на достасување во 2022 година, јавуваат грчките медиуми. Ова е прво издавање грчки хартии од вредност од 2014 година, бидејќи Грција загуби пристап до пазарот на обврзници поради високите каматни стапки. Владата во Атина ангажирала шест банки да управуваат со...

ВМРО-ДПМНЕ: Владата на СДСМ ја задолжи државата за нови 10,6 милиони евра

Опоцизиската ВМРО-ДПМНЕ во соопштение утрово ја обвини Владата дека вчера преку аукција на хартии од вредност ја задолжила државата за дополнителни 10,6 милиони евра. „На претставниците на СДС, кога беа во опозиција, устата им беше полна за презадолженост на Република Македонија. Денес, кога СДС е на власт, ја задолжува земјата што е можно повеќе. Кога беше опозиција, СДС ги сметаше аукциите...

Министерство за финансии ќе позајмува повеќе пари дома, а може да издаде и еврообврзница

Од почетокот на мандатот новата влада не се задолжи дополнително заради покривање на буџетскиот дефицит, туку преку продолжување на роковите на хартиите од вредност што достасуваат, а наскоро ќе се задолжува и на домашниот пазар, рече на денешната прес-конференција министерот за финансии, Драган Тевдовски. - Од моментот на стапување на должност на новата влада, Министерството за финансии не креираше ново задолжување,...

Министерството за финансии нема направено нови долгови врз основа на државни записи

Министерството за финансии нема направено нови долгови врз основа на државни хартии од вредност, како што беше посочено од ВМРО-ДПМНЕ, и покрај огромниот интерес за државните записи од страна на инвеститорите, информираат од министерството. Во соопштението на министерството се вели дека „издавањето државни хартии од вредност е предвидено со буџетот за 2017 година, каде стои дека буџетскиот дефицит ќе се финансира...

Задолжувањето да не се користи за политички цели, велат од Министерство за финансии

Министерството за финансии води одговорна политика на управување со јавниот долг, која не е и не може да биде предмет на дневно-политички манипулации, се вели во реакцијата на Министерството за финансии на соопштението на СДСМ. - Во согласност со Законот за јавен долг и максималниот износ за задолжување на домашниот пазар, објавениот календар за аукции, како и во согласност со...

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ се обидува да ја скандализира аукцијата на хартии од вредност

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија по секоја цена се обидува да скандализира вообичаена аукција на хартии од вредност, стои во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на соопштението на СДСМ во врска со денешната аукција на хартии од вредност. „Тоа го прават во обид да ја манипулираат јавноста, бидејќи само со креирање хаос и сеење магла се научени да функционираат. Да биде иронијата поголема,...

МФ: Oпозицијата e против редовните фискални инструменти

И во случај Министерството за финансии да ги откаже сите аукции на државни хартии од вредност до крајот на годината, што би предизвикало нарушување на финансискиот пазар во земјава, опозицијата сигурно би барала друг начин да прикаже дека државата се презадолжува, се вели во реакцијата на Министерство за финансии по повод соопштението на дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов. Во...

Наумов: Jавниот долг зголемен за нови пет милиони евра

„Министерството за финансии денеска запиша 34 милиони евра во државни хартии од вредност. Иако за враќање доспеваа 29 милиони евра, министерот Кирил Миноски одлучи да го зголеми јавниот долг за нови пет милиони евра“, се вели во реакцијата на дополнителниот заменик-министер за економија, Кире Наумов. Според Наумов, „незаконската еврообврзница од 450 милиони евра за оваа неодговорна власт не е доволна...

Ново задолжување од 28,94 милиони евра

Државата денеска повторно ќе се задолжи со 28,94 милиони евра. На аукцијата на државни хартии од вредност ќе бидат понудени шестмесечни записи со девизна клаузула во вредност од 3,74 милиони евра и шестмесечни записи без девизна клаузула за 8,13 милиони евра. Пред домашните кредитори ќе бидат понудени и едногодишни записи за 17,07 милиони евра. Утре за враќање доспеваат 28,99 милиони евра.

Државата се задолжи со 25 милиони евра на домашниот пазар

Државата се задолжи со нови 25,3 милиони евра преку издавање на хартии од вредност на домашниот финансиски пазар. Министерството за финансии издаде едногодишни записи од 17,5 милиони евра и 7,8 милиони евра преку 10 и 15 годишни обврзници. Од опозициската партија СДСМ реагираат дека „и покрај тоа што минатиот месец граѓаните беа задолжени со еврообврзница од 450 милиони евра, државата повторно...

Ново задолжување на државата од 12,6 милиони евра

Државата ќе се задолжи 12,6 милиони евра од домашните кредитори, преку аукција на државни хартии од вредност, со рок на доспевање од три месеци, една година и од петнаесет години. Во првиот квартал јавниот долг изнесува 4,3 милијарди евра, односно 45 проценти од домашниот бруто-производ.

Девизните резерви во мај помали за 29 милиони евра во однос на претходниот месец

Девизните резерви во мај изнесуваат 2,16 милијарди евра, што е за 29,5 милиони евра помалку отколку претходниот месец, објави Народната банка. Најголем пад е евидентиран кај резервите во валути и во депозити, од 18,5 милиони евра. Вредноста на монетарното злато во мај во однос на претходниот месец е намалена за 7,7 милиони евра и сега изнесува 237,9 милиони евра. Резервите во хартии...

Државата се задолжи двојно повеќе од планираното

Државата денеска, наместо 5,1 милиони евра, се задолжи со 9,95 милиони евра кај домашните кредитори. На аукцијата на хартии од вредност се продаваа три месечни записи со и без девизна клаузула и записи кои доспеваат за 12 месеци, при што од кредиторите беа земени 9,95 милиони евра. Државата првично побара заем од 5,1 милиони евра од домашните кредитори за да се...

На свадба пукал со автоматска пушка, го пренесувале на Фејсбук

СВР Велес - Отсек за недозволена трговија со дрога и оружје поднел кривична пријава против Б.Д.(24) од селото Долно Јаболчиште во општина Чашка, поради постоење основи на сомнение за...