fbpx
Таг: записи

таг: записи

Митровски: Старите хартиени записи на македонски јазик ги претворивме во дигитален материјал

Околу 4,5 милиони оригинални хартиени примероци, со записи на македонски јазик што датираат од 14 и 15 век, неодамна Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ ги доби во дигитална форма. Со овој сложен, долготраен и обемен процес, овозможено е трајно чување и заштита од оштетување и уништување. Проектот, поддржан од Министерството за култура и Фондот за иновации и технолошки...

Нема ново нето-задолжување со денешната аукција, велат од Министерство за финансии

Нема ново нето-задолжување со денешната аукција, информираат од Министерство за финансии и додаваат дека на аукцијата на државни хартии од вредност запишани се 22,24 милиони евра, од кои утре ќе се вратат 22,46 милиони евра по основ на порано издадени и доспеани за отплата државни хартии од вредност. „На аукцијата беа запишани 12-месечни државни записи без девизна клаузула во износ...

Ново задолжување од 28,94 милиони евра

Државата денеска повторно ќе се задолжи со 28,94 милиони евра. На аукцијата на државни хартии од вредност ќе бидат понудени шестмесечни записи со девизна клаузула во вредност од 3,74 милиони евра и шестмесечни записи без девизна клаузула за 8,13 милиони евра. Пред домашните кредитори ќе бидат понудени и едногодишни записи за 17,07 милиони евра. Утре за враќање доспеваат 28,99 милиони евра.

Државата бара 5,1 милиони евра од домашните кредитори

Државата денеска бара заем од 5,1 милиони евра од домашните кредитори за да се раздолжи утре, кога врз основа на доспеани долгови треба да ја врати истата сума пари. На аукција на хартии од вредност се продаваат три месечни записи со и без девизна клаузула во вкупна вредност од 3,5 милиони евра и записи со рок на доспевање од една година за...

Наумов: Енормно зголемување на каматните стапки во услови на пад во Европа

Министерството за финансии за само една година енормно ги зголеми каматните стапки на државните записи, во услови кога каматните стапки во цела Европа опаѓаат, вклучително и референтната каматна стапка на Европската централна банка, која е на историско најниско ниво од 0,05 отсто, се вели во соопштението на дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов. Според него, на денешната аукција на државни...

Наумов: Самоволното задолжување мора да престане за доброто на државата

И покрај одлуката на Управниот суд, со која е поништена одлуката на Државната изборна комисија, министерот Ставрески запиша нови 13,382 милиони евра и го зголеми јавниот долг за нето-износ од речиси 10 милиони евра - се вели во соопштението од кабинетот на дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов. Според него, со петте одржани аукции, направен е нов нето-долг од 56 милиони...

Државата денеска ќе се задолжи 7 милиони евра кај домашните кредитори

Државата денеска ќе се задолжи 7,07 милиони евра од домашните кредитори, преку аукција на државни хартии од вредност. Министерството за финансии ја откажа аукцијата на државни записи на 2 февруари, на која требаше да побара 813.000 евра од домашните кредитори. Дополнителениот заменик-министер за финансии, Кире Наумов, предупреди дека со вакво темпо на задолжување, планираниот дефицит за целата 2016 година ќе биде реализиран...

Наумов: Потребна е одговорност за пропустите во процедурите при задолжувањата

Дополнителниот заменик-минитер за финансии, Кире Наумов, денеска повика на одговорност за „пропустите во процедурите при задолжувањата“. Во соопштение се наведува дека по вчерашното откажување на аукцијата, денеска е закажана нова за 9 февруари 2016 година. Според него, тоа е направено по двојното прекршување на постапката за закажување аукции на државни хартии од вредност, во согласност со правилникот за начинот и за...

Министерството за финансии ја откажа денешната аукција на државни записи

Министерството за финансии ја откажа денешната аукција на државни записи, на која требаше да побара 813.000 евра од домашните кредитори. Дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов, вчера најави дека ќе поднесе жалба до Државна комисија за одлучување во управна постапка и постапка при работен однос во втор степен, со која ќе го оспори одржувањето на аукцијата поради прекршување на постапката од министерот...

НСЗР најавува штрајк доколку нема линеарно зголемување на платите

Правилно и законски да се исплати платата, согласно Законот за минимална плата, побара Независниот синдикат на здравствени работници на денешната прес-конференција. Независниот синдикат при КСОМ најави протести за време на...