fbpx
Таг: Vladimir Peshevski

таг: Vladimir Peshevski

СДСМ: Груевски, Пешевски и Миноски во втор обид за криминал со еврообврзницата

„Никола Груевски, Владимир Пешевски и Кирил Миноски утрото повторно го почнаа процесот на издавање еврообврзница на износ до 650 милиони евра, со што директно го кршат Законот за јавен долг, без претходно обезбедено правно мислење од министерот за правда, согласно член 18, став 6“, се вели во соопштението на СДСМ, по вториот обид за продажбата на еврообврзницата. Од опозициската партија...

Компаниите од ТИРЗ доставиле предлози за поедноставување на администрацијата

На денешната 24. седница на Економскиот совет на Владата, компаниите што функционираат во технолошко-индустриските развојни доставиле 21 предлог, со кој сметаат дека нивната работа ќе биде поефикасна, а воедно ќе се поедностават одредени административни процедури. Биле поднесени иницијативи од областа на одредени услуги, понатамошно унапредување во делот на меѓународните трговски договори на Македонија, како и работењето во индустриските зелени зони, лоцирани во општините. Вицепремиерот...

Барањата на компаниите од ТИРЗ ќе се разгледуваат на Економски совет

Барањата и предлозите на компаниите што функционираат во технолошко-индустриските развојни зони и на другите странски инвеститори ќе бидат тема на дискусија на денешната 24. седница на Економскиот совет на Владата. Со тематската седница ќе претседава вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски.

Германската компанија „Ес-ти-ес текстајлс“ ќе отвори погон во Демир Хисар

Германската компанија „Ес-ти-ес текстајлс“ (STS Textiles) ќе инвестира во Демир Хисар. Изградбата на погонот ќе почне следните неколку месеци и за почеток се планирани 150 вработувања. За време на целиот инвестициски процес бројот на вработени се очекува да достигне 1.500. - По Германија, Македонија е второ место каде што ќе имаме производство. Ги посетивме Холандија, Бугарија и Романија, но се...

Премиерот Груевски ја посети компанијата „Хуавеи“

Во рамки на посетата на Кина, премиерот Никола Груевски оставрил повеќе средби со сопственици на компании, а го посетил и седиштето на глобалната компанија за информатичка комуникациска технологија „Хуавеи“. Владината делегација, која ја сочинуваат и вицепремиерот Владимир Пешевски и заменик-министерот за економија Христијан Делев, остварила средба со раководството на компанија и со генералните менаџери, Џим Лу и Џорџ Жанг. Груевски ги запознал...

Малите претпријатија недоволно ги користат финансиите што им се на располагање

Пристапот до финансии што е многу битен за развојот на бизнисите и  за отворањето нови работни места, сè уште е клучен проблем за малите и  за средните претпријатија не само во Македонија, туку и на европско ниво, смета Мартин Клауке од Делегацијата на ЕУ во Македонија. - Можностите што досега беа понудени од Европската комисија за финансиска поддршка на малите и...

Модернизирање на железничката мрежа е од големо значење за економскиот пораст

Да се создаде патна и железничка мрежи од грчкото пристаниште Пиреја до Централна Европа преку територијата на Македонија. Ова денеска беше разгледувано на состанокот на претставници на железничките компании од регионот и кинеската компанија „Коско“. Вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски, истакна дека 60 проценти  од увозот на стоки во Македонија пристигнува од пристаништата во Пиреја и во Солун. Железничкиот...