fbpx
Таг: репродуктивен центар

таг: репродуктивен центар

Во националниот парк Галичица расте бројот на единки на европски елен

Репродуктивниот центар за европски елен од националниот парк Галичица, работи со полна пареа и се зголемува бројот на единки на европски елен. Овој репродуктивен центар е изграден исклучиво за одгледување и реинтродукција на елените во паркот, а строго е забранет лов и други недозволени активности. „Матичното стадо во следните години ќе биде сместено во оградената површина, а секоја година младите...

Се родија првите еленчиња во репродуктивниот центар на Галичица

Во репродуктивниот центар за европски елен во Националниот парк Галичица, се родија првите еленчиња. Во периодот кој следи, од паркот очекуваат на свет да дојдат уште нови младенчиња. Овој центар е распространет на стотина хектари, во кој се донесени 24 женки и шест мажјаци од овие елени. Тој е опремен со модерна инфраструктура: карантин, хранилишта, поилишта, солишта и набљудувачници,...

Наскоро репродуктивен центар за елени и арборетум во националниот парк „Галичица“

Почнати се почетните активности за изградба на репродуктивен центар на елени (на простор од 102 хектари) и арборетум (на простор од 2 хектари), и веќе е изработена Студија за активно управување со високо-планински пасишта и објавен тендер за изградба на арборетум. Тоа беше соопштено на состанокот во седиштето на Националниот парк „Галичица“, на кој учествуваа Раководителот на секторот за соработка...

(ВИДЕО) Денот на Општина Тетово се одбележа со отпадоци и со депонии

Денес се одбележа денот на Општина Тетово, а повеќе од една недела градот се гуши во отпадоци и депонии расфрлани насекаде. Решение за овој проблем немаат ниту општинските власти,...