fbpx
Таг: ковани пари

таг: ковани пари

Народна банка издаде и пушти во оптек нови ковани пари за колекционерски цели

Народната банка ја известува јавноста дека се издадени и се пуштени во оптек кованите пари за колекционерски цели „Деловен успех и среќа“, „Вештачка интелигенција“ и „Среќен роденден“. Цената на кованата пара „Деловен успех и среќа“ изнесува 3.000 денари, на кованата пара „Вештачка интелигенција“ изнесува 3.200,00 денари, а на кованата пара „Среќен роденден“ изнесува 4.000,00 денари. Кованите пари за колекционерски цели издадени...

Народната банка ќе соработува со Европската комисија на заштита на кованите евра од фалсификување

Со размена на писма за соработка помеѓу гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и директорот на Генералниот директорат за економски и финансиски прашања на Европската комисија, Марко Бути, се склучи Договор за соработка во процесот на заштита на кованите евра од фалсификување, информираат од Народна банка. Согласно со одредбите од склучениот договор, соработката ќе се одвива преку размена на технички,...

Народна банка пушти во оптек четири нови ковани пари

Народната банка издаде и пушти во оптек ковани пари за колекционерски цели „Година на кучето – богата година на кучето“, „Година на кучето – безбедна година на кучето“, „Руски лавиринт“ и „50 години од Македонската академија на науките и уметностите“. Кованата пара „Руски лавиринт“ е изработена од сребро со тежина од 50,47 грама  и изнесува 4.300 денари. Кованата пара „50 години...

Народна банка пушти во оптек нови ковани пари за колекционерски цели

Народна банка го издаде и го пушти во оптек комплетот ковани пари за колекционерски цели наречен „Триптих“. Исус Христос, Богородица и Св. Никола Чудотворец се на монетите за колекционерски цели „Триптих“. Цената на комплетот изнесува 4.500 денари. Кованите пари за колекционерски цели издадени од Народната банка се законско средство за плаќање во Македонија.

Народна банка пушти во оптек монети за колекционерски цели

Народната банка издаде и пушти во оптек ковани пари за колекционерски цели „Александар“, „Ана“, „Димитар“ и „Елена“ од серијата „Ден на Ангел“. Овие ковани пари се изработени од сребро, a цената изнесува 3.500 денари. Монетите за колекционерски цели издадени од Народната банка се законско средство за плаќање.

Нови ковани пари од Народна банка, за колекционерски цели

Народната банка издаде и пушти во оптек ковани пари од серијата „Ден на Ангел“ за колекционерски цели, „Владимир“, „Наталија“ и „Олга“. Овие ковани пари се изработени од сребро Аg 925, со тежина на среброто од 28,28 грама, во овална форма, со димензии од 30 на 50 милиметри, полирани со тампон-печатење и вметнат кристал „сваровски“ со димензиja 2,6 милиметри. Цената на кованите пари изнесува...

Деновите од изборите ќе се одработат, учениците подолго ќе престојуваат во училиште

Министерството за образование и наука информира дека наставата од деновите на гласање - 24 април и 8 мај, како и од 30 ноември кога беше организиран Самитот на ОБСЕ...