fbpx
Таг: булинг

таг: булинг

Две третини од учениците во средните училишта во Скопје сметаат дека има врсничко насилство

Речиси две третини од учениците во средните училишта во Скопје сметаат дека има врсничко насилство помеѓу учениците во нивното училиште. Околу една третина од учениците одговориле дека биле жртва на некоја форма на врсничко насилство во изминатата година. Овие поразителни бројки произлегуваат од анкетата со 995 ученици и 255 наставници спроведена од Институтот за човекови права од декември 2021...

Зошто се случува булинг?

Во нејзиното најново видео Кика Авеиро зборува за булинг и причините поради кои тоа се случува. „Некако децата се оставени сами на себе односно сами да се справуваат со сево ова. Ние возрасните не им помагаме нешто многу“, вели таа. Погледнете го видеото: https://youtu.be/wL9GWeeecoo

Родителите на децата насилници ќе одат на советување

Откако „Мета“ објави фрапантни бројки за физичко, психичко и кибер насилство во училиштата меѓу учениците, прашавме во Министерството за образование и наука (МОН), дали и што преземаат за истото да се намали. Оттаму ни одговорија дека со новиот Закон за основно образование, кој е на сила од оваа учебна година, предвидена е едукација и во и вон наставата, од...

Основците или се насилни или секој ден трпат насилство на училиште

На прашањето „Колку пати во последните неколку месеци е извршено насилство врз тебе во училиштето?“, 24 отсто од учениците рекле дека биле изложени на насилство во училиштата и тоа, 5,1 отсто намалку еднаш во неделата. Ова е само едно од прашањата кои им биле поставени на 2.219 ученици во 12 основни училишта низ неколку општини во Скопје. Ова темелно истражување...

Згрижувањето на уличните животни останува на поразително ниво

Светскиот ден на животните (4 Октомври) се одбележува со цел да се подобрат стандардите за благосостојба на животните. Но, додека глобално движење се стреми кон создавање свет во кој...