Грчкото министерство за надворешни работи вчера се огласи со остра реакција на еврокомесарот Јоханес Хан поради неговите бројни изјави во кои кажува „Македонија“ наместо ФИРОМ.

Во обемно интервју за германскиот магазин „Шпигел“, Хан постојано го употребува името Македонија кога зборува за преговорите за пристапување на земјава во ЕУ.

Атина го повика Хан да „го почитува меѓународниот правен поредок“.

„Го повикуваме комесарот Хан да го почитува меѓународниот правен поредок и да се воздржи од нарушување, меѓу другото, на одлуките и заложбите на Европската Унија. Посебно среде актуелната критична конјуктура, кога се одвиваат валидни преговори. Неговите постојани грешки не придонесуваат за постигнување напредок во преговорите за спорот за името. Ниту пак се конзистентни со конструктивната улога што членовите на Европската Комисија треба да ја играат“, гласи реакцијата на грчкото МНР.