!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

Железничкиот сообраќај во Белгија сопрен поради штрајк


       
Брисел, 27 мај, 2016 - 13:05 (META) 

Штрајкот на вработените во белгиската Железница, парализираше голем дел од железничкиот сообраќај.

Во јужниот дел од земјата возовите денеска не сообраќаат, додека на северот и во Брисел услугата на превозот е ограничена.

Вработените протестираат поради можните измени во законските прописи за работно време, а синдикатите најавија официјален штрајк за во вторник.

Истовреме штрајкот на песроналот во затворите, кој трае еден месец, продолжува во повеќе затворски центри, иако владата и синдикатите велат дека се блиску до компромис.