Изложба на графичарката Андријана Мациев во Прилеп


Прилеп, 27 јули, 2017 - 10:56 (META) 

Во галеријата „Борко Лазески“ во Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп, утре во 20 часот ќе биде отворена изложбата на дела „Живот во бои 2“ од уметницата Андријана Мациев, која пред прилепчани ќе се претстави со 15 дела.

Андријана Мациев дипломирала на Факултетот за ликовни уметности при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје, во одделот графика, во класата на професор Димитар Малиданов. Член е на Друштвото на ликовни уметници на Македонија.

Зад себе има бројни самостојни и групни изложи и награди стекнати во Европа и во Македонија.


Уникатни графики изработени во техниката укијое, изложени во Струга


Охрид, 23 март, 2017 - 13:43 (META) 

Изложба на колор-принтови од дрворези работени во јапонскиот стил укијое, од некои од најзначајните јапонски уметници, отворена е во музејот „Д-р Никола Незлобински“ во Струга.

Стилот укијое се појавува во 17 век и произлегува од потребите за истражување во уметноста.

Од уметниците што применуваат ваква техника било барано да ги претставуваат убавите куртизани покрај темите со сумо-борби или портрети на воини.

Изложбата е во рамките на проектот „Мрежа на музеи“ (MuseumLINK).