ВМРО-ДПМНЕ реагираше на денешната прес-конференција на Злате Мехмедовиќ од СДСМ, порачувајќи дека парите што се трошат за лекови се двапати поголеми отколку во последната година кога на власт бил СДСМ.

„Владата на СДСМ во 2002 година одвојуваше само  1 милијарда денари кои биле искористени за 8 милиони рецепти. Во 2003 г. СДСМ одвои 1,2 милијарди денари за 8,5 милиони рецепти, во 2004 г. одвои 1,6 милијарди денари за 10 милиони рецепти, во 2005 година – 1,4 милијарди денари за 9 милиони рецепти. Владата на ВМРО-ДПМНЕ за 2016 издвои 2,55 милијарди денари за 22,2 милиони рецепти, а за 2017 година – 2,75 милијарди денари“, се вели во реакцијата.

Според реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ, на прес-конференцијата на Мехмедовиќ биле изнесени „манипулации и невистини со кои се сака да се дефокусира јавноста од тиранската платформа“. Партијата посочи дека во 2005 година имало договори со само 40 правни лица кои издаваат лекови на рецепт, а сега биле 776 аптеки низ цела држава.

„Достапноста на квалитетни лекови за сите осигуреници во Македонија е континуирана заложба на владата на ВМРО-ДПМНЕ и во 2016 година на граѓаните им овозможи поголема достапност на лекови, олеснување на начинот на добивање лек на товар на Фондот. Во 2016 година, бројката на лекови на товар на Фондот достигна 1.210 лекови по заштитено име од различни производители, односно 427 генерики со фармацевтска дозажна форма и јачина од кои 75 отсто се лекови за кои осигурениците не треба да плаќаат дополнителни средства, освен партиципација согласно законските прописи“, се вели во реакцијата.