Од вчера е овозможена нова терапија нa шест типа на малигни заболувања која ќе може бесплатно да се добива на Клиниката за радиотерапија и онкологија, изјави Невенка Стаменковска од ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес-конференција.

Таа потенцираше дека се работи за лекови против малигни заболувања на дојка, на бубрег и на кожа.

– Овие терапии во минатото чинеа од 3.000 до 8.000 евра. Сега пациентите ќе ги добиваат бесплатно во самите клиники. Дополнително, со мерката за намалување на цените на лековите, досега опфативме над 4.800 медикаменти – додаде Стаменковска.