„Проширувањето на Охридскиот договор не може да го направи политичка партија која треба да биде предмет на истражување од Специјалниот обвинител поради аферата „Маѓар телеком“ и другите афери од објавените „бомби“ ниту, пак, лидер кој не може да се појави слободно пред своите гласачи“, се вели во писмената реакција на Партијата за демократски просперитет (ПДП), по веста во медиумите дека „Али Ахмети го зајакнал својот тим со Питер Фејт и бара проширување на Охридскиот договор“.

„Гледајќи дека од ден на ден сè повеќе тоне, Али Ахмети прави обиди да се фати за сламка. Јавноста веќе слушнала дека Алија многупати изјавил дека Охридскиот договор е Библија и Куран на неговото политичко размислување и дека тој 90 отсто е имплементиран и дека со тоа ниво на имплементација „Албанците веќе го обезбедиле нивниот престој во рајот“. Што бара сега Алија? Тоа што не можел 14 години да го имплементира“, пишува во соопштението на ПДП.

Од партијата прашуваат дали Питер Фејт има улога да го спаси Али Ахмети од аферите.

„Дали е запознат Питер Фејт со разно-разните изјави на Алија во медиумите на Косово и во Албанија дека „Албанците се конститутивен народ во Македонија, дека албанскиот јазик е втор службен јазик, дека има многу полицајци Албанци, дека Албанците ги уживаат сите национални, културни, економски и социјални права“, се додава во соопштението на ПДП.

З.Д.