Четириесет меѓународни тимови кои победија на минатогодишната манифестација „Награда на светскиот самит“ (НСС) и осум од годинешниот НСС-шампионат на глобални мобилни содржини, ги добија наградите за пионерски иновации на полето на мобилни содржини за време на тридневниот настан „ИКТ споделување на знаење“, кој од вчера почна во Абу Даби.

За време на тридневниот настан, беа презентирани 500 мобилни апликации од 178 земји, а апликациите беа распределени во осум главни категории, како што се економија, социјални и бизнис-области, трговија и владеење со животната средина, здравје и едукација.

НССЖирито составено од ИТ-експерти, чиј член е и Бардил Јашари, директорот на македонската Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, се фокусираше на оригиналноста, разновидноста и на креативноста на содржините.

– Настанот беше одлична можност да се сретнат и да се разменат знаења и искуства со признати експерти во оваа област. Имав можност да се запознаам за најновите случувања на полето на создавање содржини за мобилни телефони. Во Македонија има потенцијал за развој, имајќи предвид дека употребата на мобилни телефони во Македонија е на високо ниво, како и користењето паметни телефони во секојдневневието – изјави Јашари за „Порталб“.

Јашари истакна дека македонските програмери можат да учествуваат во натпреварот и додаде дека како дел од жирито, имал можност да биде дел од интересни дебати и да ги чуе мислењата на светските експерти за перспективите на оваа поле.

За време на тридневниот настан, кој секоја година се организира, покрај промовирање на новите мобилни содржини, се организираат работилници, изложби на најнови иновации на полето на мобилните технологии, како и предавања на светски реномирани експерти.