This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Tue Jan 22 23:02:45 2019 / +0000 GMT

Извозот лани се зголемил за 6,9, а увозот за 5,7 отсто во однос на 2015 година
Извозот лани изнесувал 4.329.267.000 евра и е зголемен за 6,9 проценти во однос на 2015 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 6.106.727.000 евра што е за 5,7 проценти повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит лани изнесувал 1.777. 461.000 евра.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите од проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, фероникелот и облеката.

Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали.

Македонија лани најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и со Италија.

Post date: 2017-02-03 13:18:25
Post date GMT: 2017-02-03 12:18:25
Post modified date: 2017-02-03 13:45:37
Post modified date GMT: 2017-02-03 12:45:37

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com