fbpx
Таг: ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА

таг: ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови и заблуди за сајбер хигиена

Како што животите на луѓето стануваат сè повеќе испреплетени со дигиталниот свет, разбирањето на она што треба, а што не треба да се прави при движењето низ овој комплексен онлајн пејзаж е поважно од кога било. Сепак, темата „сајбер хигиена“ – основните практики и навики што го одржуваат нашиот дигитален живот безбеден, е преполна со митови и заблуди кои...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови за родов идентитет и родова еднаквост

Во општество како македонското кое се развива во однос на општествената и колективна свест и разбирања, разговорите околу родовиот идентитет и родовата еднаквост – теми кои до неодамна беа оставани во сенка, сега добиваат значително внимание. Како што дискусиите стануваат поинтензивни, од клучно значење е да се разгледаат заблудите кои често ги замаглуваат овие сложени и нијансирани теми. Лавина реакции...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Најчестите митови и дезинформации за лицата со попреченост

Лицата со попреченост постојано се среќаваат со стереотипи, митови и стигма во општеството, што пак претставува бариера за остварување на нивните човекови права. Бариерите со кои тие се соочуваат неретко започнуваат со ставовите и претпоставките на лицата без попреченост, кои пак најчесто се поттикнати поради дезинформации, предрасуди, недоразбирања и недоволно познавање на тоа како е да се живее со...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Најраспространетите митови и дезинформации за војната во Украина

Денеска навршува една година од руската агресија врз Украна. На 24 февруари минатата година, Руската Федерација во 5 часот наутро по локално време ја започна воената инвазија на соседна Украина. Земјата беше нападната од повеќе правци, а експлозии имаше во повеќе градови, вклучувајќи го и главниот град Киев. Војната во Украина, покрај тоа што предизвика големи страдања, воени и цивилни...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови за потрошувачка на електрична енергија

Штедењето на електрична енергија е добро за околината, но и за џебот на граѓаните, а особено во услови на енергетска и финансиска криза кога секој заштеден киловатчас е значаен. Не секој човек размислува за придобивките од енергетската ефикасност, што води кон тоа луѓето да не се добро информирани кога во прашање е потрошувачката на струја. Изминативе години се појавија бројни...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови и дезинформации за сеопфатно сексуално образование

Сексуалното образование во училиштата е една од најдискутираните теми во земјава, каде до неодамна и самиот збор „секс“ се сметаше за табу. Адолесценцијата е период од животот во кој лицата претрпуваат големи физички, психолошки, емоционални и промени на личноста, што пак бара во овој период да бидат насочени и да им се помогне да ги разберат промените што ги...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови околу развојот на вештачката интелигенција

Зголемениот интерес и возбудата околу развојот на вештачката интелигенција (ВИ) изминативе децении создаде многу митови, шпекулации и неосновани тврдења, кои, воглавно, создаваат страв и сомнеж околу иднината на оваа технологија. Поради популаризирањето на оваа тематика во научно-фантастичната литература и уметноста, за едни, „семоќната“ вештачка интелигенција ќе го заземе светот и ќе го пороби човештвото, а за други - не...

ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје

Темата ментално здравје стана особено актуелна помеѓу младите по Ковид-пандемијата, кога начинот на кој дотогаш се функционираше и учеше се промени, што пак предизвика нарушување на менталната благосостојба речиси кај сите. Онлајн наставата и социјалната изолација влијаеја кај повеќето ученици и студенти, па сега психолозите имаат „полни раце“ работа. Но, посетата на психолог отсекогаш била пропратена со одредени митови...

Зошто некои работи за климатските промени се или не се така?

Дали е точно дека климатските промени се природен феномен и дека луѓето не придонесуваат кон нивно „убрзување“? Ако изминатава зима беше студена и ладна, тогаш како може да постои глобално затоплување? Тема на втората епизода на „ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА“ се токму климатските промени и глобалното затоплување. Во оваа рубрика која ја емитуваме еднаш месечно, гостите-експерти во разни области ни...

Дезинформациите и проверката на факти – прва тема во ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА?

Новинската агенција „Мета.мк“ го објавува првото од серијата видеа „ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА?“, во кои поканетите експерти и познавачи на состојбите одговараат на прашања и ги побиваат или потврдуваат мислењата за одбрани важни теми. Видеата ќе бидат објавувани еднаш месечно на каналите на „Мета.мк“ на социјалните мрежи. Тема на првата епизода од „ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА?“ се дезинформациите и проверката на...

ЕСМ понуди цена на струјата за 7,5 проценти повисока од претходно

ЕВН Хоме како Универзален снабдувач на електрична енергија, на тендерот за набавка на електрична енергија за задоволување на потребите на корисниците за периодот јануари-јуни 2024 добило само една понуда,...