fbpx
Таг: Јапонска амбасада

таг: Јапонска амбасада

Нов рентген апарат донираше јапонската амбасада за болницата во Штип

Јапонија овозможи Клиничката болница во Штип да добие нов „Shimadzu“ подвижен дигитален рентген апарат на одделот за инфективни болести, во вкупен износ од 55.882 евра. Амбасадорот на Јапонија Савада Хиронори, денеска присуствуваше на церемонијата за комплетирање на GGP-проект во јавната здравствена установа (ЈЗУ) Клиничка болница Штип. Церемонијата беше организирана од страна на градоначалникот на општина Штип, Иван Јорданов и...

Нов ехо апарат од Јапонија за Клиничката болница во Битола

Амбасадорот на Јапонија, Савада Хиронори денеска присуствуваше на церемонијата за комплетирање на GGP-проект во Клиничка болница „Д-р Трифун Пановски“ во Битола. ​Со овој проект, Јапонија овозможи Битола да добие нов Canon ехо апарат на одделот за педијатрија, во вкупен износ од 52.779 евра. ​ Амбасадорот истакна дека децата повеќе нема да чекаат долго за преглед и дијагноза и ќе се намали...

Градинката „Изворче“ во Злетово ќе добие нов покрив, со јапонска донација

Градоначалникот на Општина Злетово, Драган Анастасов и амбасадорот на Јапонија Хиронори Савада, потпишаа договор за „Грант помош на мали проекти за човекова безбедност“, за да се постави нов покрив на градинката „Изворче“ во Злетово. Вредноста на донацијата е 77.975 евра. Предвидено е да се отстрани стариот азбестен покрив и да се инсталира нов. ​ „Санацијата на покривот е неопходна како од...

Со новиот јапонски рентген апарат, направени се 8.000 снимки во болницата во Гостивар

Во текот на една година, со новиот дигитален рендген апарат кој е донација од јапонската влада, во гостиварската општа болница се напрени речеси 8.000 рентген снимки, беше речено вчера на свеченоста по повод донацијата од Јапонија за болницата во Гостивар. На церемонијата за комплетирање на GGP-проектот која се одржа денеска, присуствуваше амбасадорот на Јапонија, Савада Хиронори. „Со рентген апаратот значително...

Преку јапонски грант, Инфективната клиника ќе добие машина за рециклирање медицински отпад

Во рамки на јапонската грант Програма за мали проекти за човековата безбедност (GGP) во Република Северна Македонија, Клиниката за инфективни болести ќе добие машина за рециклирање на медицински отпад, со што ќе се зголеми безбедноста на медицинскиот персонал и пациентите преку итно и безбедно отстранување на инфективниот и опасен отпад. Договорот во висина од 65.801 евра, денеска го потпишаа министерот...

Порталб анализа: Kолкави плати ќе има во министерствата и во судството во 2023 година?

Просечната бруто плата во Владата ќе се зголеми за 5.350 денари и в година ќе изнесува 64.200 денари, а за 6.600 денари, пак, се намалува просекот во Собранието и...