Социјалдемократскиот сојуз на Македонија со голема загриженост ја прими веста дека 12 вработени во телевизија „Телма“ се прогласени за технолошки вишок, со одлука на менаџментот на овој медиум – се вели во соопштението на СДСМ.

Понатаму се додава дека „менаџментот на телевизијата, како раководство на угледен, релевантен и респектабилен медиум, треба да се произнесе и во детали да ја објасни причината за оваа одлука.“

Особено што станува збор за професионални новинари докажани во својата долгогодишна работа.

– Го повикуваме раководниот тим на телевизија „Телма“ да ја преиспита својата одлука и да ги разгледа сите можности што им стојат на располагање, да се донесе соодветно решение кое ќе биде во интерес на новинарите, во согласност со заштитата на нивните законски права и обврски – се додава во соопштението.

Решение, кое според нив, нема да се одрази на квалитетот на програмските содржини на телевизијата и медиум којшто ужува углед помеѓу граѓаните.