Една понуда пристигнала на јавниот повик за продажба на фудбалскиот клуб „Брегалница“ од Штип. На денот кога требаше да бидат отворени понудите, Општината Штип одлучи да го поништи тендерот и уште веднаш распиша нов. Според објаснувањето од Општината, тендерот требало да биде меѓународен, со објава во странски медиум. Имено, идејата била да привлечат странски инвеститори.

Отворањето на понудите имаше голем интерес од јавноста по инцидентот во кој дојде до физичка пресметка меѓу член на управата на клубот и тренерот Јуксел Јесилова, зад кој стои заинтересиран инвеститор од Туција. Во саботата по натпреварот меѓу „Брегалница“ и „Работнички“, Јесилова добил ултиматум со закана дека има 48 часа да го напушти Штип. Јесилова веднаш заминал во странство. Во кратка телефонска порка, тој ни потврди дека е на одмор, надвор од земјата. На прашањето за тоа дали имал закани, кратко одговори: „Да, точно е“.

Во меѓувреме, добивме потврда дека единствената понуда е од турските инвеститори, како и тоа дека Јесилова се враќа утре во Штип, а со него ќе дојдат и заинтересираните турски инвеститори.

Како е направен превид во објавата на тендерот, има различни толкувања. Според некои шпекулации, Општината купува време бидејќи се појавил уште еден заинтересиран инвеститор од Романија. Деновиве се слушнаа и бројни шпекулации дека досегашната управа на „Брегалница“ нема така лесно да се откаже од клубот, иако дел од членовите јавно демантираа.