Заменикот-помошник на американскиот државен секретар, Метју Палмер во интервју за порталот „European Western Balkans“ изјави дека очекува Русија да работи против Договорот од Преспа.

Тој додал дека САД и Русија имаат сосема различни амбиции на Балканот и дека САД ја поддржува „интеграцијата на регионот во ЕУ и евроатлантската структура, владеење на правото, европските норми и хармонијата помеѓу народите“, додека „визијата на стратешките цели на Русија за Западен Балкан се заснова на недоверба, неред и противење на тие интеграции“.

„Русија во 2016 година се обиде да ја сруши Владата на Црна Гора, бидејќи чекореше кон членство во НАТО. Очекувам дека Русија ќе работи против Договорот од Преспа. Очекувам дека Русите ќе работат против договорот помеѓу Белград и Приштина. Москва смета дека недоразбирањата и недовербата најдобро им служат на нивните интереси, додека САД веруваат дека на нашите интереси најдобро им служат редот и разбирањето за заедничката иднина“, изјави Палмер.

На прашањето за перспективата од проширувањето на НАТО на Западен Балкан, Палмер изјавил дека членството на Црна Гора во НАТО е огромен напредок и дека се радува на идното членство на Македонија.

„Се радуваме што ќе и посакаме добредојде на земја која ќе биде Северна Македонија како 30. членка на НАТО“, изјавил Палмер и додал дека „поканата за Македонија во јули била јасна и недвосмислена“ како и тоа дека „патот за членство во НАТО  е отворен за Македонија во релативно краток период.

Палмер исто така изјавил „дека тоа подразбира Договорот од Преспа да стапи на сила и изразил надеж дека македонските граѓани на 30 септември ќе го прифатат Договорот по што Македонја треба да направи уставни измени, а Грција да го ратификува.

„И кога тој ќе стапи на сила, верувам дека Северна Македонија брзо ќе се движи кон членство на НАТО“, потенцирал Палмер.