Итрите газди на шивачките во Штип месечно им плаќаат 100 евра на сметка, 50 на рака


Штип, 20 март, 2017 - 15:59 (META) 

Текстилните работнички од штипските конфекции дел од плата добиле на рака. Покрај регуларната плата од 6.000 до 7.000 денари, што им стигнува на сметка, дел од конфекциите во Штип на работниците им исплаќале од 1.500 до 3.000 денари во плик, на рака.

Ова го тврдат од Здружението „Гласно“, чии членови денеска објавија документ што до нив го доставила текстилна работничка. Горан Трајков од „Гласно“ вели дека работодавците со ова го прекршуваат законот и директно го оштетуваат државниот буџет, избегнувајќи да плаќаат данок.

– Работодавците со ова директно го кршат законот и работничките права. Платата е 7.000 денари, некаде 6.000 денари, а 3.000 или 2.500 денари се даваат на рака. Тука, во конкретниот случај со работничката со која разговаравме, се 1.800 денари. На прашањето зошто пари на рака, ѝ било одговорено: „Така земаат сите и ти така ќе земеш“ – изјави Трајков.

Иако исплатата на минималната плата од 10.080 денари е законски задолжителна, сопствениците на конфекциите, според Трајков, го користат недоречениот дел од законот за минимална плата, во делот за нормиран учинок. Практично, тоа значи дека сопствениците ја зголемуваат нормата, која станува нереална за остварување и тоа е оправдување за пониските плати, бидејќи работниците изработуваат многу помалку од предвидените 100 отсто.

– Синдикатот, Текстилниот кластер и Сојузот на работодавци имаат потпишано да се дозволи нормиран учинок. Нормираниот учинок не е разјаснет до крај, а тоа работодавците го злоупотребуваат. Секојдневно им ја менуваат нормата на работниците. Оттука, недостига класификација на работните места по операции и затоа работниците во текстилната индустрија не можат да достигнат 100 отсто успешност – објаснува Трајков од „Гласно“.

За ваквиот начин на исплата, Трајков ги повика на дебата Текстилниот кластер и Сојузот на работодавци. „Гласно“ упати апел до институциите да го проверат работењето на конфекциите во делот на исплата на плата, а заедно со Хелсиншкиот комитет за човекови права, најави реакција до инспекциите. Како што рекоа од здружението, ова е практика во Штип, но не е исклучено да се случува и во другите градови.


Подобри услови и поголеми плати за текстилните работнички, бара здружението „Гласно“


Штип, 8 декември, 2016 - 17:56 (META) 

Вработените во конфекциите во Штип, иако е неработен ден, по повод државниот празник 8 Декември – Денот на Св. Климент Охридски, денеска беа на своите работни места. Поради ова штипското здружение „Гласно“ организираше протест на кој симболично на транспаренти беа поставени работнички мантили.

Протестот, како што велат од здружението, е обид да се крене гласот против условите во кои работат конфекциските работнички. Во стотина конфекции во Штип на празник редовно се работи, а доколку не, тогаш се одработува во неделите, бидејќи сабота за нив е редовен работен ден.

Здружението „Гласно“ побара и измени во законот, со кои ќе се промени износот на минималната плата, која е најмала кај вработените во текстилно-кожарската индустрија.

– Минимална плата во текстилната и кожарската индустрија изнесува 9.000 денари, а во сите останати 10.080 денари. Бараме бришење на членот 2 од Законот за минимална плата, каде нормираниот учинок е подлога за злоупотреба на работниците од овие две гранки и на работодавецот му се дава право да исплаќа плата помала од минимално утврдената – рече Кристина Ампева од здружението „Гласно“.

Од здружението побараа и формирање на надворешен граѓански синдикат, кој ќе биде воден од работниците, а не како досега, тие да бидат претставувани од работодавците.