Хелсиншки комитет реагира по повод писмото кое сопствениците на текстилните фабрики здружени во Текстилниот кластер го упатија до надлежните а во кое бараат текстилните работници да работат по 8 и пол часа, за да може паузата од половина час да им биде платена, бараат и да се укинат празници за да нема дисконтинуитет во производството, а се заканија и со штарјк поради условите за водење на бизнис.

Бизнисмените имаат и други барања, но овие предизвикаа голема реакција во јавноста.

„Сметаме дека со самото искажување на ваквите ставови директно се удира на работничките права и на достоинството на текстилните работнички и работници – една од најзагрозените и најмалку платени групи во општеството. Со ова, самите работодавачи практично го признаваат досегашниот арогантен однос кон работниците и начинот на кој секојдневно ги третираат вработените во своите погони“, се вели во реакцијата на Хелсиншки комитет.

До Хелсиншкиот комитет, заклучно со септември 2019 година, се имаат обратено 1.497 текстилни работнички од 60 конфекции од 12 различни градови. Дадени се 906 правни советувања и иницирани се 20 постапки за инспекциски надзор.

„Сепак, Државниот инспекторат за труд само во еден случај има утврдено неплатена работа на празник, а ниту еднаш нема утврдено неплатена прекувремена работа и/или прекувремена работа над законскиот минимум. Уставно загарантираните права на работникот не смеат да бидат жртвувани во име на профитот на газдите. Очекуваме дека државата соодветно ќе одговори на ваквите барања и дека ќе ги заштити работниците од бескрупулозниот однос кон нив. Притоа, важно е да се спомне дека работодавачите во текстилната индустрија се дополнително привилегирани со субвенции од државата за исплата на минимална плата и дека уживаат други поволности во однос на извозот. Во таква ситуација, државата не смее да дозволи газдите да ги третираат работниците како да се робови“, се додава во соопштението.