This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Sat Feb 23 10:42:55 2019 / +0000 GMT

Брисел воведе економски санкции за Венецуела
Министрите за надворешни работи на ЕУ денеска одобрија економски санкции, вклучувајќи и ембарго на оружје за Венецуела.

- Се што правиме е за дијалог меѓу владата и опозицијата да се најде демократско и мирно решение – рече шефот на шпанската дипломатија Алфонсо Дастис.

Во заедничкото соопштение на земјите-членки на ЕУ се наведува дека мерките за забрана за патување во Унијата и замрзнувањето на средствата „ќе бидат искористени постепено и флексибилно“, а може и да бидат продолжени.

Во соопштението се наведува дека регионалните избори во Венецуела, одржани на 15 октомври биле со бројни неправилности и оти тоа влијаело врз ставот на ЕУ.

Министрите на ЕУ подоцна ќе одлучат кои лица ќе бидат ставени на црна листа, но засега фокусот е на силите за безбедност, министрите во владата, институциите обвинети за кршење на човековите права и непочитување на демократските принципи на владеење на правото.
Post date: 2017-11-14 15:00:51
Post date GMT: 2017-11-14 14:00:51
Post modified date: 2017-11-14 15:00:51
Post modified date GMT: 2017-11-14 14:00:51
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com