Да се следат финансиските трансакции за да нема неконтролиран прилив и одлив на пари, Владата да се воздржи од нереални ветувања кои не може да ги исполни, како што се зголемување плати, пензии, разни премии, субвенции и нереални вработувања и да не се преоптоварува и задолжува на домашниот и на надворешниот пазар, се само дел од предлог-мерките за излез од кризата на Стопанската комора на Северозападна Македонија.

Од комората бараат да се посвети внимание на реализацијата на патната инфраструктура, особено на изградбата на автопатот кон Косово преку граничниот премин Блаце.

– Во оваа ситуација треба да се прекине исплатата на К-15 на вработените бидејќи во услови на празен буџет, мора да се размисли паметно и да не се бара нешто што не е возможно. Барањата се само на Стопанската комора на Северозападна Македонија и до Владата ќе бидат испратени во најкус рок, бидејќи ситуацијата е сензибилна и треба да се реагира што е можно побргу – изјави новиот претседател на комората, Неби Хоџа.

Од Стопанската комора на Северозападна Македонија упатија апел за итно стабилизирање на политичката состојба бидејќи, според нив, намалени нарачки има кај извозните претпријатија, од кои најпогодени се извозниците на мебел и тие што се занимаваат со градежен материјал.