Слаѓана Тасева од невладината „Транспарентност Македонија“ вели дека последните наводи изнесени за корупција во „Маѓар телеком“ се само уште една потврда дека нашите институции не сакаат да го истражат овој случај.

– Не зборувам за тоа дали има капацитет или нема, нема потреба од многу капацитет за ова да се истражи затоа што сè е документирано. Поразителен е фактот дека ние ги имаме сите документи овде, во Македонија, сите актери се овде што учествувале во таа ситуација или на кои им е позната целата ситуација, никој не се обиде да собере дополнителни информации за да ја спроведе истрагата против тие што си дозволите корупција на штета на граѓаните, затоа што да не заборавиме е голема корупција. Тоа што сакале да постигнат политичарите е да сите ние уште две години плаќаме повисоки сметки за мобилна телефонија, односно да не се либерализира пазарот на мобилна телефонија. Тоа е на штета на сите нас и на нашите институции и сега би требало да побараат одговорност од оние што не постапиле, затоа што не може да останат вечно неповикани – неказнети оние што не си ја исполнуваат службената обврска, вклучително и јавниот обвинител, кој постојано вели дека нема докази – изјави Тасева за порталот „Охрид њуз“.

Тасева смета дека случајот „Телеком“ е уште една потврда на постоечката состојба на ненапаѓање помеѓу нашите политичари, односно продолжување на практиката кој и да дојде на власт, оние што грешеле претходно нема да се процесуираат, судат или било што против нив да се презема.

– Тие така со години се одржуваат на власт. И СДСМ и ВМРО тука се изедначени. Си го покриваат криминалот едните со другите затоа што сите се во ситуација на корупција, која утре не сакаат некој да им ја истражи. Но, таа состојба на недопирливост на политичарите еднаш мораме да ја прекинеме. Еднаш јасно и гласно мораме да побараме и Груевски, кој го искористил сознанието за примен поткуп за да се запре постапката во Обвинителството, исто така треба да одговара како и јавниот обвнител кој ја запрел постапката во таква ситуација. Мислам дека сите ние треба да побараме гласно одговорност од сите нив и веднаш да си заминат од сите функции – вели Тасева.