fbpx
Таг: Црна река

таг: Црна река

Компанијата ППС од Грција единствен кандидат за изградба на ХЕЦ Чебрен

Две понуди од компании, едната од Грција и една од Франција, пристигнале на тендерот за доделување концесија за користење на водата на Црна Река, за изградба на хидроцентралата „Чебрен“. Како што информираше денеска министерот за животна средина, Насер Нуредини, за една од понудите на компнијата ЕДФ Франција, Комисијата утврдила дека е со непотполна документација и нема да продолжи понатаму во...

Девет од пријавените 10 конзорциуми се квалификуваа за втората фаза за ХЕЦ Чебрен

На синоќешната 53. седница, Владата ја разгледа и усвои Информацијата за доделување концесија за користење вода за производство на електрична енергија од хидроелектрични централи на Црна Река (ХЕЦ Чебрен) заедно со Извештајот за спроведена евалуација на пристигнатите пријави за учество во Фаза 1-претквалификација. „Според евалуацијата на валидните пријави, од пријавените 10 кандидати, Комисијата за евалуација изготви листа на компании кои...

Водостоите на реките двојно повисоки за просекот во март

Водостоите на сите реки се зголемени, а двојно повисоки од денешниот просек за март се нивоата на Треска кај Македонски Брод и Сатеска кај Ботун. Според информациите на УХМР, пониски нивоа на водостоите има на Брегалница и Црна Река. Зголемувања на нивоата има и на Охридското, Преспанското и Дојранското Езеро. УХМР за викендов најавува врнежи од дожд и топење на снежната покривка...

Жбогар утре во Прилеп со кампањата „ЕУ за тебе“

Третиот настан од кампањата „ЕУ за тебе“ на Делегацијата на Европската Унија во Македонија ќе се одржи утре во Прилеп. Шефот на Делегацијата, Самуел Жбогар, и амбасадорот на Германија, Кристине Алтхаузер, ќе го посетат Прилеп, каде што со помош од 21,5 милиони евра од ЕУ се прави прочистителна станица за отпадни води, како и рехабилитација и продолжување на канализацискиот систем. ...

Црна Река исчистена, Пелагонија повеќе не стравува од поплави

Пелагонија не стравува од нови поплави пред доаѓањето на пролетта, уверуваат властите од пелагонискиот регион по завршувањето на есенската акција за чистење на коритото на Црна Река. Планот  за чистење на Црна беше насочен само на отстранување на ѓубриштата и на бујната вегетација. Деталното чистење на реката од наносите од земја, мил и од ѓубришта во длабочина од еден и пол...

„И мојот идентитет постои“ – се одржа Маршот за видливост на трансродовите лица

Под мотото „И мојот идентитет постои“, граѓани и активисти вчера попладне по петти пат во земјава маршираа за видливост на трансродовите лица. Маршот го организираше граѓанската иницијатива за заштита...