fbpx
Таг: граѓанска организација

таг: граѓанска организација

Нетранспарентност: Повеќето општински советници од Центар и Чаир над три недели не одговараат на прашања

Најголем дел од советниците од општинските совети од Чаир и Центар ги игнорираат новинарските прашања кои Мета.мк и Порталб.мк ги поставија пред повеќе од три недели. Во Центар ги прашавме на темата за поскапувањето за зонското паркирање на ЈП ПОЦ, како и транспарентноста и отвореноста на седниците на општинскиот совет во Чаир. Од вкупно 50 советници во советите на...

Една година по изборите, ги прашавме советниците од Центар и Чаир за теми од интерес на граѓаните

Во октомври лани се одржаа локални избори во земјава, со кои 80 општини и Градот Скопје добија нови градоначалници и совети. По 12 месеци функционирање на новите  раководства на локалните самоуправи, Мета.мк и Порталб.мк се одлучија да им пишат на советниците во две општини од земјава и да ги прашаат за теми што се од големо значење за граѓаните. За...

„Младите можат“: Повик за волонтирање, активизам и едукација за менталното здравје

Граѓанската организација за млади, „Младите можат“ отвори повик за членство преку аплицирање за јунироската едукативна програма за волонтерство и активизам како и за програмата за врсничка едукација за менталното здравје. Се работи за две различни програми, од кои првата, за волонтерство и активизам се расчленува на три различни обуки. Дел од јуниорската програма за волонтирање и активизам се младите кои...

Младите на „Една може!“ во борба против неправдите и стигмата кон децата од еднородителски семејства

Младите на Една може!
Неодамна започна да функционира подмладокот на организацијата „Една може!“, која претставува прва и единствена граѓанска организација за унапредување на правата на еднородителските семејства, во најголема мера на самохраните мајки. Иако не се знае колкав е точниот број на самохрани родители во државата, во оваа организација се регистрирани околу 5.000 членови. Дел од самохраните родители добиваат помош и поддршка од...

„Чист Охрид“ бара итно отстранување на отпадот од Галичица

Граѓанската организација „Чист Охрид“ спроведува низа акции за чистење, а иницира и други граѓански иницијативи да организираат слични акции низ Охрид и во околината. Младите активисти од ова здружение сметаат дека и понатаму треба да се мобилизира населението со слични потфати. – Граѓаните мора да станат многу посвесни во однос на темата за отпадот, чистата животна средина и како тоа влијае...
Гоблин скриншот од вебсајтот на Близард

„Гоблински режим“ е збор на годината според Oксфордскиот речник

Гоблински режим (Goblin mode) е терминот којшто годинава беше избран за збор на годината од лексикографите на Оксфордскиот речникот. Фразата што во слободен превод може да гласи „како гоблин“...