Со доделувањето на наградите, синоќа во Струга заврши шестата по ред манифестација „Струшки книжевни средби – 2016“.

Лауреат на големата награда „Книжевна далга“ за 2016 година е Олга Лалиќ-Кровицка од Полска, додека меѓународната награда „Струшко слово“ им припадна на Виолета Димова (Македонија) и на Ѓорѓе Добре (Романија).

Наградите ги доделува редакцијата на ревијата за книжевност „Бранувања“.

Покрај во Струга, одделни настани имаше и во Вевчани и во Охрид. На Вевчанските извори се одржа Меѓународно поетско матине, а свои песни читаа поети од Македонија, Албанија, Бугарија, БИХ, Полска, Романија, Словенија, Србија и од Хрватска.

Поставена беше и изложбата на Христо Петрески – „Луѓе и птици“.

Беседа на тема 155 години од излегувањето на Зборникот на македонски народни песни (1861-2016) во чест на браќата Миладиновци, одржа Хрвојка Михановиќ-Салопек од Хрватска.

Во Спомен-домот на браќата Миладиновци во Струга се одржа и настанот „Книжевна пловидба“.