Во Основен суд Скопје 1 денеска ќе се одржи рочиште од судскиот процес против експремиерот Никола Груевски, поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески, пратеничката Даниела Рангелова и уште девет лица, за организирање на насилните протести во Општина Центар пролетта 2013 година.

Претходното рочиште од овој процес во Кривичниот суд се одржа на 19 април. На денешното рочиште, како и на она што ќе се одржи в среда, ќе се сослушуваат сведоците на Специјалното јавно обвинителство (СЈО).

Обвинетите Груевски, Јанакиески, Рангелова и уште девет лица пред Судот се изјаснија дека не се чувствуваат виновни.

Претходно, вина признаа четвртообвинетиот Томислав Лазаров и петообвинетиот Јордан Ристевски и добија условни казни.