Министерството за здравство соопшти оти ги истражува наводите за злоупотреби со исплатата на хонорарите на Клиниката за детска хирургија во Скопје. Ќе се испитува кој и на која основа на лица ангажирани со договор на дело им исплаќал суми многу поголеми од предвидените.

„Имајќи го ова во предвид, потенцираме дека не станува збор за намалување на примањата на хонорарците, ангажирани на Клиниката, туку за враќање на износите во рамки на постојната систематизација“, се вели во соопштението.

Министерството вели дека и натаму останува ветувањето за покачување на платите на сите здравствени работници за 5 проценти, и тоа во втората половина од оваа година.