Министерот на информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски најави промени во законските рамки поврзани со класифицирањето на документацијата, со цел што повеќе документи да бидат јавно достапни.

На денешната работилница „Предизвици во реформите во јавната администрација“ која се одржува во хотелот „Мериот“, во организација на СИГМА, тој додаде дека реформата на јавна администрација не само што нема да заврши преку ноќ, туку е процес на реорганизација на институциите во јавниот сектор и унапредување на нивниот капацитет.

– Тоа е и еден од клучните приоритети во процесот на европска интеграција на Македонија, како главен фокус во новата Стратегија за реформа во јавната администрација и Акцискиот план, усвоени во февруари годинава.  Бизнис-секторот врз база на отворените податоци ќе создава нови вредности, нови бизниси. Ќе воведеме веб-стандарди за онлајн присуство на институциите вклучително и пристапност за луѓето со посебни потреби. Ќе се реконструира системот за електронски услуги преку нов национален портал, кој ќе започне со нудење услуги од 17 институции и континуирано ќе се проширува – рече Манчевски.

Министерот за финансии Драган Тевдовски кој исто така учествува во работилницата, изјави дека во декември била донесена реформа за управување со јавните финансии на среден рок за остварување на стандардите и најдобрите практики на ЕУ.

Тој најави детално објавување на трошењето на парите од буџетот.

– Јавните финансии се клучни Македонија да се движи во добра насока. Не е лошо да бидеме искритикувани и да ни бидат дадени сугестии оти македонските граѓани заслужуваат подобри услуги – додаде Тевдовски.